| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/286) ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/285) ile Sayıştay tezkereleri a) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı b) Mesleki Yeterlilik Kurumu c) Sosyal Güvenlik Kurumu ç) Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 11 .11.2022 |
ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Sayın Bakan, siz bu ülkenin Çalışma Bakanısınız. TBMM gibi yasa çıkaran bir çatı altında çalışma mevzuatına aykırı olarak milletvekili danışmanlarının kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi temel özlük haklarından mahrum olduğunu biliyor musunuz? Bu utanca seyirci kalıyor musunuz? Meclis Başkanlığına idari ve ceza soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
Sayın Başkan, Sayın Bakan; siz SGK Kurumu olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak en ciddi hizmet alıcısısınız -geçen sene de aynı şeyi söylemiştim- kendi mensuplarınıza, yüzde 98'lik Türkiye toplumuna üç ve beş dakikalık muayeneyi, 182 üzerinden veya merkezî randevu sistemi üzerinden aylarca randevu alamamayı uygun görüyor musunuz? Ayrıca, insanlarımızın Türkiye'de şu anda hastanelerde üçte 1'i acillerde seyrediyor, acile gitmek zorunda kalıyorlar randevu alamadıkları için. Bu kadar yüklü sağlık programının içinde özel hastaneye gittiğinde... Siz özel hastanelerde alınan fahiş fiyatları ve SUT uygulamasında yer almayan fiyatları denetlemiyorsunuz Sayın Bakan, denetleyemiyorsunuz ve cezai yaptırımlarınız yok -sizle bunu konuşmuştuk- cezai yaptırımlarınız yetersiz ve şu anda alınmaması gereken yüzlerce kalemden fahiş fiyatlar alınıyor ve buna engel olamıyorsunuz. Göz mü yumuyorsunuz, yoksa Sağlık Bakanlığıyla bu konuda bir koordinasyonunuz yok mu? Gerçekten de bu şekilde.
Şimdi, gelelim diğer konuya. SMA Tip 1 hastası Türkiye'de 110 tane hasta var ve bununla ilgili şurada, Hacı Bayram Veli Camisi'nin önünde bile stant kurmuşlar, insanlarımızı dilendirmek ki Sağlık Bakanlığı size çok uzak değil, herhâlde bağlantınız da yok... "Bizi kobay, denek olarak kullandırtmayın." diyen Sayın Aile Bakanı dedi ki: "Türkiye'ye bu kobay, denekler yeterli değil." Ya, 42 tane ülke onay vermiş, SGK'nin de ödeme kapsamına alması gerekiyor. 42 Avrupa ülkesinin onayladığı tedaviyi siz neden onaylamıyorsunuz ve bu rezilliğe maruz bırakıyorsunuz insanları? Topu topu 110-120 milyon dolar; Cumhurbaşkanlığı uçağının dörtte 1'i Sayın Bakan ve insanları sosyal medya vesairede mağdur ediyorsunuz.
Serbest muayenehanelerle ilgili neden anlaşma yapmayı düşünmüyorsunuz bu sağlıktaki yığılmayı azaltmak için? Aynı fiyatlarla, SUT fiyatlarıyla ekstra yük binmeden insanlarımız özel sağlıktan da yararlanabilmeli muayenehane kapsamında ve denetleyebilirsiniz; inşallah denetlersiniz.
Gelelim diğer konuya: Sabah da bahsetmiştiniz Sayın Bakan, hani şu iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanlarının patronun elinde olmamasıyla ilgili. Oysa Amerika'daki, Avrupa'daki uygulanan sistem, çalışan iş sağlığı güvenliği uzmanı ve iş güvenliği uzmanları patronun elemanı olmayacak veya sizin genel müdürlüklerdeki birimde çalışmayacak, ataması oradan olmayacak, ayrıca, ortak sağlık güvenlik birimleri de hekimler de iş güvenliği uzmanları da, asgari ücretle çalışanlar var ve denetimlerle ilgili... Bakın, kanun teklifimizi verdik biz. Bu denetimler 3 nüsha, biliyorsunuz iş güvenliği uzmanı tarafından matbu olarak dökülüyor 3 nüsha. Bunun yerine on-line girilseydi Amasra katliamı olmazdı. Amasra'da on-line girilseydi sizin aksaklıklar günlük.... Artı, işçilerin de sisteme girme, 170 dışında girme... İSG-KATİP çalışmıyor, İş Güvenliği Birimi, İSGÜM'ünüz çalışmıyor ve Bakanlık uyuyor.
Bakın, üç yıldır ağır ve tehlikeli iş kolunda iş müfettişinin uğramadığı dünya kadar iş yeri var -demin sayın vekillerden biri de bahsetmişti- üç yıldır ağır tehlikeli iş yerine uğramayan çalışma müfettişiniz var. Denetlemeleriniz yetersiz; sağlıkta da yetersiz, iş güvenliğinde de yetersiz ama siz diyorsunuz ki: "İşte, yaptırımları artırdık vesaire." Ama sonuçta, bakın, Türkiye'de yasaların çıktığı TBMM de dâhil olmak üzere çalışma koşulları insani değil. Artı, güvenlikle ilgili, artı, sağlıkla ilgili -daha önce 2 Bakanlık birlikteydiniz- ve siz dediniz ki geçen sene... Burada Meclise 100-200 metre ilerideki hastanede bugün 450 lira muayene ücreti alıyorlar Sayın Bakan.
BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yirmi saniyeniz...
ALİ FAZIL KASAP (Kütahya) - Almamaları gereken röntgenden, almamaları gereken ultrasondan, almamaları gereken basit kan tahlillerinden afaki farklar alınıyor; sizler de gidiyorsunuz, göz yumuyorsunuz ve cezalarınız, yaptırımlarınız yeterli değil. SUT fiyatlarını artırın; hastaneleri de mağdur etmeyin, insanları da mağdur etmeyin.
Bir de Sayın Bakanım, tekrar soruyorum: Siz, mensuplarınızın beş dakika muayene edilmesine daha ne kadar rıza göstereceksiniz?