KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU - Komisyonumuzun değerli üyeleri, bugün, Komisyonumuz bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu tarafından tanzim olunan Silivri Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu ile Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu'nu görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Gündemimize geçmeden önce, Komisyonumuza yapılan bireysel başvurularla ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Komisyonumuza 27'nci Yasama Döneminde, 30 Kasım 2022 tarihi itibarıyla toplam 12.760 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 12.234 adedine işlem yapılmıştır. Bekleyen başvuru sayısıysa 526'dır. Komisyonumuzca işleme alınan başvuruların konularına göre dağılımı şu şekildedir: Cezaevleri sorunları 9.450, yargıya ilişkin sorunlar 2.654, yasal düzenleme talebi 736, yerinde inceleme talebi 481, kolluk uygulamaları 296, memur sorunları 161, yardım talebi 160, işçi sorunları 123, üniversite ve YÖK'le ilgili 71, sosyal güvenlik işlemlerinden şikâyet 65, engelli sorunları 55, Komisyonumuzun girişimde bulunması talebi 39, yurt dışında yaşayan Türklerin sorunları 30, yabancıların sorunları 36, gayrimenkul sorunları 34, terör kaynaklı sorunlar 31, güvenlik soruşturması kaynaklı sorunlar 30, askerlikle ilgili sorunlar 20, memuriyet sınavı sorunları 13, yabancı ülkelerde bölgeler ve uluslararası kuruluşlarla ilgili sorunlar 7, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yardım talebi 1.

Gördüğünüz gibi, başvuru skalasında en büyük yeri cezaevi sorunlarıyla ilgili talep ve başvurular oluşturuyor. Bu anlamda, geçtiğimiz dönem içerisinde, Ceza ve Tevkifevleri dediğimiz Komisyonumuz, Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu şu ana kadar yurt içinde bulunan toplam 22 cezaevimize, 2 tane de mukayese ve değerlendirmek açısından yurt dışına inceleme gerçekleştirdiler. Gerçekten, Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonumuzun hem Başkanına hem üyelerine, muhalefet şerhleriyle destek veren ve giderek katkı sunan bütün arkadaşlarıma ben herkesin huzurunda teşekkür ediyorum.