KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum Sayın Bakanım.

Müsaadenizle ben de kapanış konuşmamı yapmak istiyorum; hem bir kapanış ve teşekkür hem de bazı istatistikleri paylaşacağım bir konuşma olacak.

Öncelikle ben de cumhuriyetimizin 100'üncü yılının bütçesini yapmaktan dolayı büyük bir onur duyduğumu belirtmek istiyorum bütün arkadaşlarımla birlikte. Aynı zamanda 27'nci Dönemin son bütçesi. Az önce arkadaşlarımız söylediler, bir seçime gideceğiz gelecek yıl. Önümüzdeki dönemlerde kim gelir, kim gider, bu tabii bilinemez. Şimdiden ben bütün arkadaşlarımızın yolu açık olsun diyorum. Bundan sonra da, 2'nci yüzyılda da daha güçlü bütçelerle inşallah yoluna devam etsin ülkemiz. Bu, yüz yıllık bütçe, cumhuriyetimizin istikrarının en güzel göstergeleri. Ne kadar sağlam bir temele sahip olduğunun da en güzel göstergelerinden bir tanesi diye ifade etmek istiyorum. Bu yüz yıllık birikimle inşallah Türkiye yeni yüzyılda çok daha yüksek seviyelere yürüyecektir.

Değerli arkadaşlar, bütçe vesilesiyle Türkiye'nin her türlü meselesini tartıştık burada. Eski filozoflar "Güneşin altında söylenmedik söz kalmadı." demişler. Plan ve Bütçe Komisyonu çatısı altında da söylenmedik söz kalmadı diye düşünüyorum. Genel itibarıyla, son derece nitelikli, olgun tartışmalar yaptığımıza inanıyorum. Zaman zaman siyasetin atmosferi içinde hararetli tartışmalar, arzu etmediğimiz birtakım sözler de sarf edilmiş olabilir ama bir bütün resme baktığımızda gerçekten iyi bir tartışma, iyi bir müzakere yaptığımızı düşünüyorum. Muhalefetten arkadaşlar bazen "İşte, bir virgülü de değişmedi, bir değişiklik olmadı." gibi eleştiriler yapıyorlar. Burada da şunu söylemek istiyorum: Dünyada da aslında bütçeler yürütme tarafından hazırlanır, çok da fazla rakamsal değişimler olmayabilir ama bu, buradaki tartışmaların anlamsız olduğu şeklinde yorumlanamaz.

Belki bu salonda az sayıda arkadaşımızı alabildik ama diğer odalarda yüzlerce, binlerce teknisyen arkadaşımız, bürokratımız bütün bu tartışmaları izlediler. Her şeyden önce toplum bu tartışmaları izledi; bütün sosyal kesimler, toplumsal kesimler bu tartışmaları izledi ve mutlaka bakanlarımız, bürokratlar, toplumun değişik kesimleri bu tartışmalardan geleceğe dönük birtakım sonuçlar çıkaracaklardır. Hemen birtakım etkiler beklemek bazen çok gerçekçi olmayabilir ama buradaki ifade edilen hususların ben önemli olduğunu düşünüyorum. Kişisel olarak da her zaman şuna inanmışımdır: Doğru bir fikirden daha güçlü hiçbir kuvvet yok. Doğru bir fikri ısrarla ifade ettiğinizde eninde sonunda hükmünü icra edecektir diye de inanıyorum.

Diğer taraftan, burada görünmeyen, diğer odalarda olan teknik arkadaşlarımızı da tekrar hatırlatmak istiyorum.

Kuvvetler ayrılığını çok tartıştık. Kuvvetler ayrılığı elbette demokrasinin bir şartı ama kuvvetler ayrılığı kuvvetler kopukluğu veya kuvvetler çatışması anlamına gelmiyor. Gerek yasama gerek bütçe gerek denetim süreçlerinde yasama ile yürütmenin ortak çalışmalar yapması ve bir etkileşim içinde olması son derece kıymetli. Bu anlamda, yasama ile yürütmenin karşılıklı saygı içinde bu süreçleri yürütmeleri ama elbette her biri kendi alanında son sözü söyleyecek, bu anlamda bir kuvvetler ayrılığı var ama bu süreç içinde de bir etkileşim gayet doğal. Bütün kuvvetler ayrılığı olan ülkelerde de bunu görüyoruz, bizde de farklı değil. Meclisimizin üç temel işlevi var bana göre; biri yasama, ikincisi denetim, üçüncüsü bütçe hakkı. Aslında her üçü de bu Komisyonumuzla çok yakından ilgili. Her üç konuda da yürütmeyle bir etkileşim içinde bu süreçleri sürdürüyoruz.

Değerli arkadaşlar, son üç yıldır Bütçe Komisyonuna, Plan ve Bütçe Komisyonuna Başkanlık yapıyorum. Bu süreçte, özellikle bütçe süreçlerinde zaman zaman zaman tatsız müdahalelerde bulunmuş olabilirim, bazı arkadaşlarımızı kırıcı tavırlarım, sözlerim olmuş olabilir ama burada hiçbir kötü niyetle hareket etmediğimi belirtmek isterim. Hepimiz insanız, zaman zaman belki yorgunluktan, belki o anki atmosferden arzu etmediğimiz sözler, davranışlar gösterebiliyoruz. Ben de hepinizden bu anlamda helallik istiyorum, varsa ben hakkımı da helal ediyorum bütün arkadaşlarımıza. Yaptığım müdahaleler İç Tüzük çerçevesinde olabildiğince nitelikli bir tartışma ortamı oluşturmaya yönelik olmuştur, niyetim bu olmuştur, onu özellikle ifade etmek isterim. Ama İç Tüzük ve Anayasa çerçevesinde elimden geldiği kadar da bütün fikirlerin özgür bir şekilde ifade edilmesi yönünde de gayret sarf ettiğimi belirtmek isterim.

Şimdi, bazı istatistikleri de paylaşmak istiyorum. Hep bir emekten bahsedildi. Teknik arkadaşlarımızın çıkardığı bazı istatistikleri de sizinle paylaşmak isterim. Biliyorsunuz, 21 Ekim 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay'ın bütçe ve kesin hesap sunuşuyla başladı bu süreç, 25 Kasımda yani bugün sona erdi. Komisyonda otuz altı gün süren, toplamda otuz altı gün süren bütçe görüşmelerinde -arada belki boşluklar oldu ama başlangıç ve bitiş itibariyle otuz altı gün- burada yaklaşık iki yüz otuz saat mesai yaptı Komisyonumuz. 21 birleşim ve 70 oturumda tamamladık bu müzakereleri. Bütçe görüşmelerinde, Komisyon üyeleri dâhil 262 arkadaşımız, farklı milletvekilimiz, birçoğu da 1'den fazla defa söz alıp konuşma yaptılar. Toplam 1.875 söz talebi karşılandı, başka bir deyişle Meclisteki mevcut 580 milletvekilinin yaklaşık yüzde 45'i bu müzakerelere doğrudan katılarak katkıda bulundu. Ben her birine huzurunuzda teşekkür ediyorum katkılarından dolayı.

Evet, daha fazla uzatmanın bir anlamı yok. Başkanlık Divanı adına ben de Komisyonumuzun çok değerli üyelerine, değerli milletvekillerimize Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımıza tüm Bakanlarımıza, Bakan Yardımcılarımıza, Cumhurbaşkanlığının ve Bakanlıklarımızın kıymetli bürokratlarına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçe Başkanlığımızın yöneticilerine, yasama uzmanlarına ve çalışanlarına, Sayıştayın değerli temsilcilerine, kıymetli basın mensuplarına, stenograflara ve Komisyonumuza hizmet eden, fedâkarca çalışan Meclis çalışanlarına -şimdi aralıktan görüyorum- güvenliğimize kadar destek veren bütün arkadaşlarımıza ve bütün teknik arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Bütçemizin, cumhuriyetimizin 100'üncü yıl bütçesinin, 2023 bütçesinin milletimiz ve memleketimiz için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Birleşimi kapatıyorum.