KOMİSYON KONUŞMASI

ALPAY ANTMEN (Mersin) - Tabii, Sayın Başkana teşekkür ediyoruz, bu kadar saattir burada, Komisyonu izliyorlar, sağ olsunlar.

Şimdi mirasçılık belgesi verilirken eğer iş nizalıysa veya daha doğrusu karışıksa, problemliyse zaten noterler vermiyor, "Mahkemeye git." diyorlar ama e-devlet üzerinden basit bir şekilde, daha doğrusu -basit derken- tüm kişiler gözüküyorsa çıkartıp veriliyor ve bu da sulh hukuk mahkemesine itiraza tabi ayrı ama demin dediğim gibi bu Anayasa 138'e aykırı bir yargılama faaliyeti. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki delil tespitinden bahsettim. Kanunun amacı aslında karşı tarafa tebligat çıkartarak yapılması. Gecikmesi sakıncalı olan hâllerde yapılmıyor bu tebligat. Yoksa asıl olan HMK'de de delil tespitinin tebligatla, karşı tarafın huzuruyla yapılması. Siz bunu ortadan kaldırıyorsunuz; bir, vazgeçtim. Bilirkişilik, bilirkişi... Sayın Adalet Bakanlığı yetkilileri, bilirkişilik kurumunu niye ihdas ettiniz? Noterler bilirkişileri nereden tayin edecek?

MUSTAFA ARSLAN (Tokat) - Bilirkişi listesinden.

ALPAY ANTMEN (Mersin) - Var mı böyle bir şey? Kanunda yazıyor mu?

MUSTAFA ARSLAN (Tokat) - Uygulama öyle yani.

ALPAY ANTMEN (Mersin) - "Uygulama öyle." diye bir şey olmaz, kanunda yazmıyorsunuz.

Bakın, arkadaşlar, kanun yapıyoruz, kanunda açık bırakamazsınız. Bilirkişilik dairesi var, bilirkişiler nerede yemin ediyor? Adli yargı komisyonlarında yemin ediyor. Bilirkişi listesinde olmayanlara bilirkişilik dosyası verilmiyor. Belli dosya sayısı olanlar, elindeki dosyaları vermeden yeni bilirkişilik verilmiyor, sıradan veriliyor.

MAHMUT ATİLLA KAYA (İzmir) - Çalışsınlar o zaman.

ALPAY ANTMEN (Mersin) - Bunun üzerinde çalışın arkadaşlar.

İBRAHİM YURDUNUSEVEN (Afyonkarahisar) - Sayın Antmen, bunlar yönetmelikle belirlenecek hususlar. Evet çalışalım bunun üzerinde ama yönetmelikle belirlenecek şeyler bunlar.