KOMİSYON KONUŞMASI

EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Çok özür diliyorum.

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buyurun.

EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Kıymetli Başkanım, sizin bu kıymetli konuşmanızdan sonra yapıcı bir katkıda bulunmak adına söz aldım. Ayşe Hanım zaten yapıcı eleştirilere cevap verdi.

YÜKSEL ARSLAN (Ankara) - Bir mola verseydik, yorulduk ya.

EYYÜP KADİR İNAN (İzmir) - Biz dinledik ama Sayın Vekilim, lütfen; sadece bir şey söyleyeceğim.

Değerli vekillerim, gençlerin sorunlarını gençler anlar, kadınların sorunlarını kadınlar anlar. Ben de bir genç kardeşiniz olarak bu 9 maddeyi genç vekillerimizle birlikte oldukça steril, oldukça az ve aslında sizlerin eleştirilerini burada en hafife indirgeyecek bir şekilde hazırlamaya çalıştık ve titizlikle çalıştık. Kamuoyunda tartışılan, basında tartışılan, sosyal medyada tartışılan konuları, gençlerden geri dönüşleri en üst düzeyde dikkate aldık özellikle yaş konusunda ve bu konuyu Bakanlığımızla çok uzun müzakere ettik. Konuşmamın başında ifade ettiğim gibi, en geniş ölçüde 81 ilde, Şanlıurfa'nın Siverek'inden tutun İzmir'in Karşıyaka'sına kadar tüm gençlerin bundan yararlanması için... Sadece evlilik değil; evet, biz kampanyada bunu evlilik yönünden ön plana çıkardık ama bugün Aile Bakanlığımızın, Gençlik Bakanlığımızın, an gelir istihdamla ilgili Sanayi Bakanlığımızın, an gelir Hazine ve Maliye Bakanlığımızın gençlerin KYK geri ödemelerindeki ortaya koyacağı inisiyatifle, gençlerle ilgili bütüncül bir yaklaşım ortaya koyalım dedik.

Bunun için fırsatımız neydi? Enerjide ortaya konulan gelişim süreci. Bugün, Ege Denizi'nden tutun Karadeniz'e kadar, Kıbrıs'ta farklı bir Türkiye var. "Buradaki artıştan da en fazla payı hak eden kitle kim?" diye soracak olursak elbette bizim gençliğimiz, sizlerin evlatları, bizlerin kardeşleri, bizlerin çocukları ve bizden sonraki nesiller. Buna Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası olarak da bakıyoruz. Devletimizin 100'üncü yılında üzerimize almış olduğumuz miras olarak da bakıyoruz. Bu madenler, bu enerji yatırımları elbette gelişecek ve devletimiz burada çok büyük bir fedakârlık yapıyor, diyor ki: "Ben alacağım payın yüzde 20'sini gençlerime aktaracağım."

Genç bir milletvekili olarak sizlere çağrım şudur: Bu iş Genel Kurula da gelecek, bu iş burada konuştuğumuz gibi elbette müzakere edilecek. Biz altı aydır milletvekilliği yapıyoruz ve sokakta gençlerimizi dinliyoruz. Rakamları küçük görebilirsiniz, büyük görebilirsiniz veya eleştirebilirsiniz ama gençlerimizin yuva kurma talebi, inanın, çok fazla bir şekilde var. Bu yuva kurma taleplerini daha farklı açılardan da değerlendirebilirsiniz ama bu talep ciddi bir şekilde var. Üniversitelerde evlenmek isteyen genç kardeşlerimiz var, kırsalda yaşayıp da evlenip yuva kurmak isteyen genç kardeşlerimiz var. Burada ortaya çıkardığımız Fon bugün ortaya ektiğimiz bir tohum. Bu tohumun da filizlenip inşallah uzun süre boyunca hizmet edeceğine biz inanıyoruz. O nedenle, sınırlandırmalardan uzak tuttuk, her bakanlığın gençlikle ilgili ortaya çıkaracağı tüm inisiyatifleri yönetim kuruluna getirip büyük bir denetim mekanizmasıyla... Ve kaynak aktarımını da yine esnek tuttuk. Amacımız, en geniş ölçüde gençlerin faydalanması. Burada genç milletvekillerimizin yoğun bir gayreti var, iradesi var. 9 maddede sınırlandırdığımız şey için sizlerden bu memlekette, 81 milyonda yaşayan 15 milyonu aşkın genç adına lütfen her birinizin yapıcı desteklerinizi bekliyoruz. Burada, tabii, önergeleri konuşuruz ama bu Fonu bizim basit tutmamız, esnek tutmamız tamamen buradaki yapıcı eleştirilerden kaynaklı oldu. Mevzumuz sadece evlilik değil, katma değer üreteceğimiz, gençlere doğrudan veya dolaylı destekte bulunabileceğimiz her konuda Aile ve Gençlik Fonu çalışacak.

Ben, Komisyon Başkanımıza teşekkür ediyorum, Meclis Başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz AK PARTİ olarak bu zamana kadar ortaya koyduğumuz seçim beyannamelerinin yüzde 95'ini gerçekleştirmiş bir iktidarız ve 2023'e giderken de bir seçim beyannamesini milletimize takdim ettik; içerisinde tarım, sanayi, diğer konularda birçok vaatlerimiz var. Ama ilk altı ayda gerçekleştirdiğimiz, belki de Meclisten geçen kanunların birçok bölümünde veya Resmî Gazete'de yayınlanan icraatların çoğu gençlik; telefon hamlemiz böyle, 10 cigabayt icraatımız böyle, diğer yapacağımız icraatlar da böyle. Bu da gençlerin üç aydır beklediği, özellikle yazın düğün sezonlarında beklediği bir konu. Bunu sizlerin destekleriyle birlikte 1 Ocak itibarıyla Meclisimizden inşallah geçirdikten sonra yürürlüğe konulduğunda bu mutluluğu hep beraber paylaşmış olalım diye tüm samimiyetimle söylüyorum. Çünkü ilk imzacısı olduğumuz bu teklifle ilgili bizim de genç yaşımıza rağmen memnuniyet koyan milletvekili ağabeylerimiz oldu, o memnuniyetten duyduğum samimiyete göre bu çağrıyı da yineliyorum.

Teşekkür ediyorum Başkanım.