Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
Konu | : | Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Bayburt Milletvekilili Orhan Ateş ve 106 Milletvekilinin Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1980) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 08 .02.2024 |
KAYIHAN PALA (Bursa) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Şimdi, bu maddeyle tıbbi uygulama kaynaklı zararların ödenmesinden sonra sigorta şirketlerinden tahsilat yapılmasına dair bir düzenleme getirilmektedir. Bu düzenlemeyle, sigorta şirketlerine boş yere aktarılan kaynağın kamu bütçesine kazandırılmaya çalışıldığını görüyoruz ve maddeyi olumlu buluyoruz ancak maddede önemli bir eksiklik var, Sayın Bakan Yardımcımız söylemişti zannediyorum. Geçenlerde Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar, bu maddeyi yakından ilgilendirmektedir Sayın Başkan. Hatırlanacağı gibi, Anayasa Mahkemesi geçenlerde vermiş olduğu kararda çok önemli bir düzenleme yapılması gerektiğine ilişkin bir boşluk bırakmıştı. Burada idari ve mali özerkliğe sahip üniversitelerin yerine geçerek idarenin bu kurumların bütçe hazırlama yetkisi üzerinde doğrudan etki doğurabilecek nitelikte karar alma yetkisine sahip bir kurul oluşturulmasını üniversite yönetimiyle ilgili olarak uygun bulmamış ve bunu merkezî yönetimin vesayet yetkisinin sınırlarıyla bağdaştırmamıştı ve açıklanan nedenlerle Anayasa Mahkemesi, üniversitelerin bu maddeyle özerkliğinin ihlal edildiğine karar vermiş ve 18'inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "devlet üniversitelerinde" ibaresi yönünden Anayasa'nın 130'uncu maddesine aykırılık kararıyla bunu iptal etmişti. Şimdi, bu iptal edilince ortada bir boşluk oluştu; bu boşluğu gidermek için bu maddeye mutlaka bir ekleme yapılması uygun olacaktır. Aksi hâlde üniversitede tıbbi hizmet sunan meslektaşlarımızın zarar görmesi kaçınılmazdır. Bunun özellikle, burada, hazır, böyle bir madde görüşülürken yapılması gerekir.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) -Anayasa Mahkemesine siz başvurdunuz ve sayenizde oldu; değil mi?
KAYIHAN PALA (Bursa) - Şöyle: Bilmiyorum, Anayasa Mahkemesine başvurduğumuz metni okudunuz mu?
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Sonucunu gördük hep beraber.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Evet, Anayasa Mahkemesine Cumhuriyet Halk Partisinin başvurusu buna ilişkin değildi. Başvurumuzun gerekçelerini isterseniz tartışabiliriz ama Anayasa Mahkemesi o başvuru sırasında kendisi bunun akademik özgürlüğü ve özerkliği ortadan kaldıran bir uygulama olduğu kanısına vardı. Dolayısıyla bu, Cumhuriyet Halk Partisinin başvurusu üzerine verilmiş bir karar değil.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Aynen öyle oldu.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Kararı okursanız böyle olmadığını göreceksiniz.