KOMİSYON KONUŞMASI

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Sayın Vekilim "Bilgi verir misiniz?" deyince...

Şimdi, şöyle: Yap-işlet modelindeki yerlerde ve otoyolların... Kuzey Marmara'da ormanlık alanda sınırlar var ama sizin bölgenizdeki otobanda ormanlık alanla ilgili bir şeyin bildiğim kadarıyla... Diğerleri de kamulaştırmayla ödenmiş yani vatandaşınkiler.

Şimdi, aslında burada, Sayın Başkanım, 3 tane temel konu var: Devlet Demiryollarında kamu-özel iş birliği diye bir şey söz konusu olmadığı için hiçbir tartışılır tarafı yok. Tartışılır tarafı daha çok Devlet Hava Meydanları ile Karayolları tarafında. Bununla ilgili de Karayollarının... Zaten kanun teklifinin metninde de "otoyol sınır çizgisinde kalmak kaydıyla" diye bir ifade var yani bu sınır çizgisi önemli bir ayrıntı. Yani otoyolun sınır çizgisi de şudur: Zaten birçok mühendis, inşaat mühendisi arkadaşımız var, şev çizgileriyle esastır bu yani sağı ile solu arasında... Yol platformunun şevlerinden sonra 5 metrelik bir alandır bu. Değil mi Ahmet Bey?

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ AHMET GÜLŞEN - Evet, güvenlik payıyla...

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Yani bazen güvenlik payıyla beraber 5 metredir.

ULAŞ KARASU (Sivas) - Onda sorun yok, bu yük aktarma tesislerini kim işletecek?

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Şöyle: Yük aktarma tesisleri de Karayollarının otoyol sınırları içerisinde.

ULAŞ KARASU (Sivas) - Tamam, onda sorun yok. Otoyol sınırları içerisinde de...

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Tesis alanlarında olan...

ULAŞ KARASU (Sivas) - Tesis alanını kim işletecek?

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Tabii, tesis alanlarında yani benzinlik, işte, birtakım tesisler...

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU - Yok, yok, yük aktarma merkezi yapacaksın ya burada, "Onu kim işletecek?" diyor.

ULAŞ KARASU (Sivas) - Yük aktarma merkezi yapılacak otoyolun kenarına, otoyolun yanına.

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Evet, yük aktarma merkezi...

ULAŞ KARASU (Sivas) - Şimdi, bu yük aktarma tesisini... Sonunda, bu yap-işlet-devret modeliyle yapılan otoyollarda şartnamede böyle bir durum yok, ihale şartnamesinde böyle bir durum yok. Yani bu adam bu ihaleyi alırken "Ben buraya yük aktarma merkezi kuracağım..." "Şu kadar sayıda yük aktarma merkezi kurulacak." diye bir şartname yok, doğru mu?

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Yani şu anda gelir paylaşımında böyle bir şey var mı, böyle bir husus?

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU - Halil Bey soru şu: "Yeni bir alan tahsis ediyorsunuz işletmeciye. Onun üzerine devlete ne gelir getireceksin?" Onu söyleyin arkadaşlar.

ULAŞ KARASU (Sivas) - Karayolları mı işletecek, firmalar mı işletecek? Bunu soruyoruz.

HALİL ELDEMİR (Bilecik) - Karayolları Genel Müdürümüz bir söylesin.