KOMİSYON KONUŞMASI

BÜŞRA PAKER (İstanbul) - Siz tam olarak kimin temsilcisisiniz? Yani bu şirketi kurmak için kim gidip imza attı veya size kim bir vekâlet verdi de gidip şirketi kurdunuz? Türkiye'deki şirketi kim kurdu, onu soruyoruz aslında ya, buradaki yasal prosedür anlamında soruyoruz.

BAŞKAN HÜSEYİN YAYMAN - Bence konu netleşti.

AV. GÖNENÇ GÜRKAYNAK - Basit de bir soru yani öyle kaçınmaya çalışacağımız bir tarafı da yok, soruyu anlayamamışız herhâlde.

Google LLC'ye bu şirketlerin hepsi bağlanır sonuç itibarıyla. Dolayısıyla herhangi bir global, multinasyonel şirketin altında farklı farklı şirketler var, onun sahipliği onun elinde, onun sahipliği onun elinde -sahipliği hissedarlık anlamında kullanıyorum, kontrol diyelim- kontrolü onun elinde yapısından farklı bir yapı yok. Google İrlanda'nın resimde olmasının sebebi Google İrlanda ile Google Reklamcılık arasında bir irtibat olması. Alphabet şirketi artık var, zira, üst çatı kavram olarak o oluştu yakın tarihte. Ben mesela yetkilendirmemi bir yandan Google LLC'den alırım, Google LLC'yle alakalı olarak bir tebligat geldiği takdirde o vekâletnameyi kullanarak bu tebellüğ ederim yani. Konulara göre ayrılması belki kafa karıştırıcı olabilir. 5651 sayılı Yasa'yla ilgili bir tebligat geliyorsa bu, Google Bilgi Teknolojileriyle ilgili bir konudur ve o tebligat ona göre alınıp ona göre raporlama yapılır. O, yurt dışındaki serverlarda olan içerikleri alakadar ettiğinden son tahlilde Google yurt dışına raporlanacak bir konudur. Türkiye'de bir pazarlama faaliyetiyle ilgili bir sözleşme yapılacak olsa Türkiye'deki pazarlama faaliyetiyle ilgili konunun muhatabı Google Reklamcılık olacaktır gibi gibi... Ama son tahlilde nereye bağlanıyor derseniz ana şirkete bağlanır bir şekilde hepsi tabii ki.

HASAN ÖZTÜRK (Bursa) - Bir hissedarlık ilişkiniz var mı, organik bir ilişkiniz var mı?

AV. GÖNENÇ GÜRKAYNAK - Tabii, tabii, elbette.

HASAN ÖZTÜRK (Bursa) - Bu şirketin bir ortağı da Google LLC mi, Alphabet mi?

AV. GÖNENÇ GÜRKAYNAK - Doğrudan değilse de dolaylı kontrolü var, evet.

GOOGLE REKLAMCILIK VE PAZARLAMA LİMİTET ŞİRKETİ HÜKÛMETLE İLİŞKİLER VE KAMU POLİTİKASI MÜDÜRÜ DUYGU YÜCESOY - Çok kısa bir şey ekleyebilirim.

Eğer istişare ve iletişim anlamında da kimlerle masaya oturacağınızı soruyorsanız -çünkü biz bu masaya oturma mesajımızı sizlere çok ilettik bugün- aslında kamu ilişkileri ekibi olarak da bu masaya oturma, eğer bir düzenleme gelecekse bunu tartışma, iki taraf için de en menfaatli olacak şekilde bunları tartışma, ele alma konusunda kamu ilişkileri ekibi olarak o masada biz olacağız. İletişim ve istişare mekanizmasını netleştirmek adına bunun da burada altını çizmek istedik.