KOMİSYON KONUŞMASI

EJDER AÇIKKAPI (Elâzığ) - Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, Sayın Bakan Yardımcılarım, sayın bürokratlarımız, Komisyonumuzun çok kıymetli üyeleri; öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

İlim Elâzığ'da az önce 5,0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Allah'a çok şükür alınmış herhangi bir ihbar yok. AFAD kriz merkezimiz şu anda bu konuda teyakkuz hâlinde. Ben bütün hemşehrilerime öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Bugün burada ülkemizin refahını artırma, şehrimizi daha yaşanabilir kılma ve çevreye duyarlı bir gelecek inşa etme vizyonumuzu temsil eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın 2025 bütçesini görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Bütçemiz afetlere dayanıklı konutlar ve altyapılar oluşturmak, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla şehirlerimize yenilik imkânları sunmak, çevreyi koruyarak gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam bırakmak için hazırlanmıştır. Bu doğrultuda ayrılan kaynaklar yalnızca binaları değil şehirlerimizi, yaşam alanlarımızı, doğayı koruyacak projelere dönüştürülecektir çünkü bizler şehirlerimizi modern mimariyle yeniden inşa ederken insanımızın huzurunu ve güvenliğini esas alan bir bakış açısıyla çalışıyoruz. Afet riski taşıyan bölgelerde güvenli alanlar inşa etmek için ayrılan bütçeyle milletimizin huzur ve güvenliğini temin etmeyi hedefliyoruz.

Değerli milletvekilleri, 2025 yılı bütçemizin önemli kalemlerinden biri afetlere dayanıklı şehirler inşa etme hedefimizdir. Ülkemiz coğrafi olarak deprem ve çeşitli doğal afet riskleri taşıyan bir konumda bulunmaktadır. Bu riskler karşısında en büyük sorumluluğumuz vatandaşlarımızı güvenli yapılarda yaşatmak, afet risklerini azaltacak tedbirleri almak ve şehirlerimizi güçlendirmektir. Bu kapsamda Bakanlığımızın yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları milletimize verdiğimiz en büyük güvencelerden biridir. 2025 yılı için kentsel dönüşüm projelerine ayrılan 136,5 milyar Türk lirası olan bütçe deprem riski taşıyan şehirlerimizi yenilemek, dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve halkımızı güvenli konutlara kavuşturmak için kullanılacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürüttüğümüz bu çalışmalarla ülkemizin geleceğini kalıcı çözümlerle buluşturmak ve şehirlerimizi dirençli şehirler hâline getirmek istiyoruz. Bunun en bariz örneklerinden biri ilim Elâzığ'dır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu vesileyle, Elâzığ ilimizde yapılan çalışmalara değinmek istiyorum. Özellikle 2020 yılı 24 Ocak depreminde ilimde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem şehrin birçok bölgesinde yıkıcı bir etki bırakmış ve birçok vatandaşımız o dönemde evsiz kalmıştır. Ancak depremin olduğu ilk saniyeden itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve onun yol arkadaşları kıymetli bakanlarımız Sayın Murat Kurum, Sayın Süleyman Soylu ve dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bey Elâzığ'da otuz gün boyunca Elâzığlı hemşehrilerimizle birlikte olmuş, onların acılarını paylaşmış ve yuvalarına kavuşmaları için büyük gayret sarf etmişlerdir. Şayet Elâzığ'da yaşadığımız bu ağır hasarlı yapıların dönüştürülmemiş olduğunu bir hayal edersek; 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen aynı gün içerisinde dünyanın hiçbir yerinde karşılaşılmamış iki büyük depremin olduğu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin olduğu o büyük asrın felaketinde şayet Elâzığ 24 Ocak depremi sonrasında 2020'de tedbirlerini almamış olsaydı, ağır hasarlı yapılarını yıkmamış olsaydı ve hızla dönüştürmemiş olsaydı 6 Şubat 2023 tarihindeki depremde belki de birçok il gibi binlerce vatandaşını kaybedecekti. Ben bundan dolayı, bu duyarlı çalışmalarından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımız Murat Kurum'a -Elâzığ'ın Kara Murat'ı kendisi- teşekkür ediyorum, dönemin bakanlarına teşekkür ediyorum ve bir ay boyunca Elâzığ'dan ayrılmadıkları için, Elâzığ'ın gönlünde taht kurdukları için kendisine hassaten teşekkür ediyorum.

Bu projelerin değerinin yalnızca ekonomik boyutuyla önemli olmadığını biz biliyoruz, milletimizin güvenli yaşam hakkına verilen değere bakıyoruz. Burada yaptığımız iş sadece maddi boyutuyla değil, insanımızın yaşam hakkına verdiğimiz değeri de ortaya koymuş oluyoruz. Elâzığ'da yapılan bu dönüşüm yalnızca yeni binalar inşa etmek değil, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve yarınlara umutla bakmalarını temin etmek için yapılan çalışmalardı. Şehrin sosyal ve kültürel dokusunu koruyarak, Elâzığ'a özgü mimari özellikleri dikkate alarak çalışan Bakanlığımızı ve tüm bürokratlarını, tüm teknik elemanlarını, mühendislerini tebrik ediyoruz.

Bu süreçte halkımızla el ele, gönül gönüle yürüdüğümüz bir seferberlik ruhuyla Elâzığ'ı ayağa kaldırdık. Bu inanılmaz dönüşüm faaliyetlerinde, Elâzığ ilinde afetzedeler için yapılan konut projeleri çerçevesinde, çeşitli bölgelerde teslim edilen konutlar ve inşaatı devam eden konutlarımız var. 2023 yılı depreminde de 6 Şubatta Elâzığ 10.700 binayla ağır hasar aldı. Ancak hemen akabinde, yine ilimizle ilgili çok inanılmaz çalışmalar ortaya konuldu ve 6 Şubat 2023 depreminden sonra ağır hasarlı binalarımız da hızla yıkıldı, dönüşüme tabi tutuldu ve şu anda 8 binin üzerinde inşaatımız devam ediyor. Geri kalan kısmın da inşallah kısa bir süre içerisinde ihaleleri yapılarak Elâzığlı hemşehrilerimiz yuvalarına kavuşturulacaklar.

Evet, Elâzığ'da, 10 ilçemizde, bütün beldelerimizde ve bütün köylerimizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığımız, AFAD'la birlikte inanılmaz işler ortaya koyuyorlar. On binlerce konutu yapıp bitirdiler ve binlercesi de şu anda inşaat aşamasında ve bunlar da devam ediyor.

Sayın Bakanım, Elâzığ için birkaç talebimiz var. Tabii, Cumhuriyet Halk Partisi Elâzığ Milletvekili Sayın Gürsel Erol da ifade ettiler. Bunlar, bu konular zaten bizim Elâzığ'da arkadaşlarımızla takip ettiğimiz, zaman zaman sizlere ve Bakan Yardımcılarımıza, genel müdürlerimize ilettiğimiz konular. Özellikle Elâzığ'ı yakinen bilen, en iyi bilen kişisiniz. Elâzığ'da, biliyorsunuz, yeni rezerv alanlarla şehir büyüdü ve Elâzığ'daki mahallelerimizde bulunan vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlası rezerv alanlardan konut talep ettiler. Ancak ilimiz mahallelerinde kentsel bir dönüşüme ihtiyacımız var. Bu konuda ben belediyemize bugüne kadar çok ciddi, çok büyük destekler verdiğinizi de biliyorum. Bundan sonraki süreçte de Elâzığ Belediyemize vereceğiniz desteklerle biz Elâzığ'daki mahallelerimizi yeniden ayağa kaldırmak ve bu mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın mutlu olabilecekleri yeni evlerine de kavuşmalarına imkân sunmak istiyoruz. Bu konuda çok ciddi bir desteğinize ihtiyacımız var.

Yine, lojistik üsten bahsedildi. Biz de gerçekten Elâzığ'da, özellikle 2020 depreminden sonra, burada bulunan teknik arkadaşlarımızın çok ciddi tecrübeler kazandığını ve Allah'a çok şükür, 11 ilde meydana gelen son depremde de tecrübelerini oralara yansıttıklarını biliyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Toparlayınız lütfen.

Buyurun.

EJDER AÇIKKAPI (Elazığ) - Tecrübeli bir ekibimiz var, tecrübeli arkadaşlarımız var; orada oluşturulacak lojistik bir üsle biz bundan sonraki süreçte de ülkemizde ve çevremizde, bölgemizde hizmet vermek istiyoruz.

Bugüne kadar yapmış olduğunuz bütün güzel hizmetler için şahsınızda bütün Bakanlık bürokratlarına, teknik elemanlarına, bütün çalışanlarına, emekçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum.

2025 yılı bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum.

Konuşacak aslında farklı şeylerim var ama burada yeni bir polemiğe sebep vermek istemediğim için bugün bu konuya girmeyeceğim. Ama sadece şunu söyleyeceğim: Sayın Vekile kim ne bilgi vermişse eksik bilgi vermiş; ben betoncu değilim, onu söyleyeyim.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Teşekkür ediyorum.