KOMİSYON KONUŞMASI

NERMİN YILDIRIM KARA (Hatay) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Sayın Bakanım, Hatay Milletvekiliyim. Özellikle birkaç konuyu size arz etmek istiyorum. 220 bine yakın insanımız şu an konteyner kentlerde yaşıyorlar. Konteyner kentte yaşamak gerçekten zor, hijyen açısından, güvenlik açısından ve altyapı eksiklikleri açısından maalesef zor. Dolayısıyla, bu konteyner kentlerin insan onuruna yakışacak şekilde yirminci ayın sonuna geldiğimizde toparlanması gerekiyordu. Bunu niye söylüyoruz? Esasında yirmi ayın sonunda bizim konteyner kentlerde yaşamıyor olmamız gerekiyordu. Bugün 26.260 konutun kurası çekildi, yılın sonu itibarıyla 44 bin, 2025'te de inşallah -büyük bir şevkle bekliyoruz- 159 bin konutu bekliyoruz. Şimdi, bu konuda AFAD'ın Genel Başkanına ve başkan yardımcısı arkadaşlarıma da teşekkür etmeyi buradan bir borç biliyorum, her zaman konuşma fırsatı yakalıyoruz.

Şimdi, AFAD... Dönemin İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, bizi sahada en fazla zorlayan ve bu konuda eksik kaldığınız en önemli husus... 21 Şubattı sanırım, dönemin İçişleri Bakanı çıktı "Diğer depremlerde olduğu gibi eşya yardımını hem AFAD olarak hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak birlikte vereceğiz." dedi. Nerede bu eşya yardımı? Bize tüm yurttaşlarımız bunu soruyor. Siz, sonra ne yaptınız? Bunu evirdiniz, çevirdiniz, dediniz ki... Şimdi, her ay AFAD'ın sayfasında bir ilan çıkıyor "141 milyar toplandı, 121 milyarı şu an itibarıyla harcandı, kalanını da kamu bankasında değerlendiriyoruz." Ben bunu daha evvel de sordum, bunun faiz tahakkuku nerede efendim, ne yapıyoruz? Şimdi, 121 milyarı nasıl bölmüşsünüz? 10 bin TL demişiz, 19 milyarlık hasar verdik, işte, 15 bin liralık taşımaya 8 milyar ödedik, dedik, dedik, dedik; 121 milyarı böyle kullanmışsınız. Dolayısıyla, eşya yardımının üstüne Soylu yattı, ben bunu buradan ifade ediyorum. Madem bunu vermiyorsunuz, o hâlde Sayın Bakanım, ben öneri sunuyorum: Bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ekipman, efendim, teçhizat, demirbaş veya mobilya alımlarında ÖTV'siz, KDV'siz bir indirim ve muafiyet tanıyın, istisna tanıyın; biz de o zaman diyelim ki eşya yardımlarının üzerine gereğini yaptınız.

Konteyner kentler çok güvenliksiz Sayın Bakanım. Hırsızlık, özellikle madde bağımlılığı... Ama beni hiç dinlemiyorsunuz.

Madde bağımlılığı, uyuşturucu; kolluk geliyor, yakalıyor, 21 metrekarenin içerisinde her gün bir vukuat çıkıyor, kolluk yakalıyor, bırakıyor, ertesi gün o vatandaş yine konteyner kentin içerisinde. Kadınlar, çocuklar ve genç hanımlar gerçekten sağlıklı koşullarda yaşayamıyorlar, Toplum Yararına Programı sonlandırmanız, özellikle konteyner kentlerdeki insanların iş ve istihdam konusunda ekonomik katma değer yaratması açısından büyük bir yanlış oldu. Yeniden toplum...

Bu, çok büyük bir ayıp, gerçekten ayıp ya!

CAVİT ARI (Antalya) - Sayın Başkan, bir uyarır mısınız ya!

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Sayın Kocamaz...

NERMİN YILDIRIM KARA (Hatay) - Ben bir şey anlatıyorum... Beyefendi, lütfen bir oturun! Sayın Vekilim ya! Ya, Hatay'la ilgili, hani en önemli şey Hatay'dı ya! Ben bir şey anlatıyorum burada, kimse dinlemiyor, aynı şey Genel Kurulda da oluyor.

TYP'yle ilgili tekrar, yeniden bir gözden geçirme yapmanızda fayda var diyorum. Konteyner kentlerin pis olduğunu, hijyen konusundan yoksun olduğunu tekrar ifade ediyorum efendim. Güvenliksiz; bakın, bekçiler vardı eskiden, onlar da yok. TYP'liler hizmet ediyordu, bu insanlar hem evine ekmek götürüyordu hem de konteyner kentlerde hizmetli olarak çalışıyorlardı ancak şimdi yok.

Efendim, son otuz saniyemde size demek istiyorum ki: Bugün demişsiniz ki "75 insan, yurttaşımız kayıp." Benim elimde 142 kişilik liste var Sayın Bakanım, eğer bunu almak isterseniz size takdim etmek isterim, belki bizim kaçırdığımız bir şey vardır.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA - Kesin kaçırdığınız var çünkü cumhuriyet başsavcılığınca...

NERMİN YILDIRIM KARA (Hatay) - Evet.

İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA - 75; 25'i yabancı, 50'si yerli.

NERMİN YILDIRIM KARA (Hatay) - Olabilir. Bizim inisiyatif olarak topladığımız rakamlar efendim, çocuklar da var içinde. Sizlerden ricamız, kamuoyunu aydınlatırsanız çok memnun oluruz.

Çok teşekkür ediyorum, hayırlara vesile olsun.