KOMİSYON KONUŞMASI

ERSAN AKSU (Samsun) - Değerli Başkanım, Sayın Bakanım ve heyeti, değerli Komisyon üyesi arkadaşlarım; saygıyla muhabbetle tüm hazırunu selamlıyorum.

Hem Komisyon üyeleri adına fidan dikilmesi ince davranışına hem de ikramlar nedeniyle Bakanlığa ve Veli Bey'e teşekkür ediyorum, Sayın Ağbaba'ya teşekkür ediyorum ikramı nedeniyle.

Evet, Değerli Bakanım, özellikle konuşmanızda da vurguladınız; planlı üretimin desteklenmesi modeline geçildiği ve önümüzdeki üç yıllık periyotta da bu noktada son derece kritik ve stratejik bir adım atıldığını görmüş olmanın, yani Yeşilırmak'ın, Kızılırmak'ın ve aynı zamanda Vezirköprü'de ovamızın olduğu da dikkate alındığında üç tarafı ovalarla çevrili Samsun açısından açıkçası bunun son derece kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bundan dolayı bu planlama, planlı üretimin desteklenmesi noktasındaki gayretiniz ve çabanız nedeniyle Bakanlığınıza şahsınızda teşekkür ediyorum. 2025 bütçesinin de Bakanlığımız açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Değerli Bakanım, sahada önceki dönemde il başkanı olarak görev yaptığımda da sıklıkla önümüze gelen bir konu olarak, Samsun'da özellikle sulama göletlerinin, sulama kanallarının vahşi sulamaya uygun olarak vaktiyle dizayn edilmiş olmasının oluşturduğu kimi problemler olduğunu, yer yer kullanımdan kaynaklı, yer yer belki bir kullanım süresinden, yıpranmadan kaynaklı bakımlara ihtiyaç olduğunu, genel olarak bunun sadece herhangi bir ilçe ya da gölet bazında değil... Son derece de kıymetli olduğunu görüyorum çünkü sulama yapılan bir tarım arazisindeki ürün desenini artırdığımız gibi aynı zamanda üretim açısından da ciddi anlamda 2’ye, 3’e katlayan, mevsimin avantajlarından da yararlanarak tablolara sağladığımız bir durum söz konusu olabiliyor. Bu sebeple, özellikle vahşi sulamadan vazgeçildiği zaten malumumuz ve bu noktada kapalı sistem ve aynı zamanda son dönemde yapay zekâ sulama sisteminin de devreye alındığı, sizin de biraz önce ifade ettiğiniz hususlarla sabit olduğunda bunun aynı zamanda gerçekten Bakanlığın ortaya koyacağı en kıymetli çalışmalardan biri olacağını, sulama alanlarının, sulama kanallarının yenilenmesi ve özellikle kapalı sistem sulamaya geçilmesinin son derece kıymetli olacağını özellikle ifade etmek istiyorum.

Tabii, değerli Samsun Milletvekilimiz Murat Bey de karşıdan özellikle fındıkla ilgili bir atıfta bulundu, şunu paylaşmak isterim: Gerçekten önümüzdeki belki altı yedi yıl sadece fındığı değil, diğer ürünleri de çok ciddi anlamda etkileme potansiyeline sahip olduğunu gördüğümüz kahverengi kokarcayla mücadele noktasında Bakanlığımızın ciddi bir gayret içinde olduğunu zaman zaman bir araya geldiğimizde sizlerden de biliyoruz. Ancak mücadele yöntemleri noktasında yani üniversitelerin ya da ziraat odalarının, ilaç bayilerinin, her birinin birbirinden farklı yaklaşımlar içinde olduğunu ve bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği tablosunun da var olduğunu görüyoruz. Bu noktada da belki valilikler, il tarım müdürlükleri artık nasıl bir planlama ortaya konulacaksa ki bence valilikler üzerinden sürecin organize edilerek yürütülmesi gereken bir konu olduğunu… Yine ilaçlama noktasında da bazen Bakanlığın işte, ilaçlamaya katkı vereceği ifade edildiğinden ilaç bayilerinin bazen ilaç tedarik etmediği, nasıl olsa Bakanlık bunu karşılayacak gibi bir bakış içerisinde olduğunu, bazı illere bu konularla ilgili takviye yapıldığını, sahada yine o bilgi kirliliği bahsinde ben bunun olduğunu değerlendiriyorum. Ancak varsa da bu tarz farklılıklara sebebiyet verilmemesi gerektiğini, bazı illerde belki daha yoğun tablolarla karşı karşıya olduğumuz için bu tarz durumlara belki yeltendiğimiz durumlar olabilir ama geneli itibarıyla bütün alanda bu konunun son derece kıymetli olduğunu ve gerçekten mücadelenin sanki bir tarımsal seferberlik niteliğinde ortaya konulması gereken bir konu olduğunu değerlendiriyoruz. Ziraat odası başkanlarımızla ve ilçe müdürlerimizle konuştuğumuzda bu kahverengi kokarcayla mücadelenin artık neredeyse Beykoz’daki arıları, Bursa'daki şeftaliyi dahi ilgilendiren bir noktaya geldiğini duyuyoruz. Bu noktada da gerçekten esaslı bir mücadeleyi hep beraber gerçekleştirmemiz gerektiği noktasında kanaatimiz var Değerli Bakan.

Özellikle tarım alanlarının üst üste iki yıl kullanılmaması durumunda tarım arazilerinin sahiplerine kira bedeli ödenerek yıllık bazda tarımsal amaçlı kiralanması yaklaşımının gerçekten fevkalade faydalı olacağını, stratejik nitelikteki bitkisel üretimin devamı noktasında bunun son derece kıymetli olduğunu değerlendiriyor ve bu noktadaki çalışmalarınızı da takdirle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum.

Yüzde 30 düzeyinde olan Asarcık Armutlu Göleti ve yine Vezirköprü Gölçay ve Kapaklıeşme barajlarıyla ilgili özellikle sulama ve içme suyu kapsamında kullanılacak nitelikte olduğu ve hektarlarca alanı sulama potansiyelleri dikkate alındığında bu barajlarımızla ilgili bir aksiyon hızlıca üretmemiz gerektiği kanaatindeyim. Özellikle sulama kanallarında çatlak oluşan Havza Dereköy Barajı’nı da tekrar hatırlatma durumunda olduğumu ifade etmek istiyor, tekrar 2025 yılı bütçenizin hayırlara vesile olmasını diliyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Süreyi ekonomik ve verimli kullanmasından dolayı Sayın Aksu'ya teşekkür ediyorum.