KOMİSYON KONUŞMASI

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Sayın Başkan, çok kıymetli Genel Müdürüm ve sunmuş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Tabii, aslında bazı şeyler konuşuldu ama benim burada söylemek istediğim şey şu: Tabii, SGK çalışanları sonuçta fatura üzerinden bir değerlendirme yapıyor yani hastayı görmüyorlar, hastaneyi görmüyorlar ve sadece fatura üzerinden. Konuştuk, biraz önce sayın vekilim de ifade etti, mesela birinci basamakta, şu anda bizim günlük ücretimiz 1.232 lira; ikinci basamak 2.600; üçüncü basamakta 4.900.

Şimdi, tabii, bunların hepsi tescilli, yoğun bakım sayısı tescilli, geçici tesciller de dâhil siz bunları sistemden görüyorsunuz. Aynı zamanda her yatağın da bir kodu var, bu kodu da görüyorsunuz.

Tabii, biraz önce söyledik, mesela birinci basamakta yatan bir hasta üçüncü basamakta gösterilebilir mi? Gösterilebilirse bunun tespitini kim yapacak? Bunun tespitini siz mi, Sağlık Bakanı mı yapacak? Peki, Sağlık Bakanı yapacaksa ki mutlaka Sağlık Bakanı yapması gerekiyor, bunun için aranızda nasıl bir koordinasyon var? Yani bunun gerçekten kontrolü yapılıyor mu? Mesela Sağlık Bakanlığından bir ekip gittiği zaman, oradaki sizin verileriniz ya da sizin ekibinizle beraber mi gidiyor, karşılaştırıyor mu; böyle bir sisteminiz var mı? Bence bu sistemi oturtmak lazım en önemlisi.

İkinci sorum: Şimdi normalde, tabii, faturalama sistemiyle ilgili hekim, anladığım kadarıyla, personel sıkıntımız var, 51 tane uzmanımız var, 160 tane de pratisyen hekimimiz görev yapıyor; bu yetersiz. Bunun sayısı artırılmalı mı? Evet, artırılmalı ama uzman sayısını da bizim artırmamız lazım çünkü fatura kesen, faturayı inceleyen ekip bir uzmanın faturasını inceliyor ve değerlendiriyor.

Şimdi, ben, kulak burun boğazcıyım. Bir pratisyen hekim benim kulak burun boğazda hangi ameliyatlar yaptığımı, neler yaptığımı bilemez.

ALİ KARAOBA (Uşak) - En büyük sorunlardan biri.

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Dolayısıyla mutlaka uzman sayımızın artırılması lazım, uzman hekim sayımızın ya da bu konuda alınan hekimlerin, bu kurumda çalışacak hekimlerin ciddi anlamda bir eğitimden geçirilmesi lazım ve spesifik olmalı yani ben gittiysem, ben kulak burun boğaz, kadın doğum, efendim, gözle ilgili çalışacağım. Bununla ilgili de bir eğitim almalıyım. Ha, istenen bir uzman hekimdir ama siz bir uzman hekimi getirip SGK'de çalıştırdığınız zaman biraz da...

ALİ KARAOBA (Uşak) - Parasını ödüyor.

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Ya, para olayı değil. Yani ben mesela kulak burun boğazcı olsam, bana çok da para verseler, ben kulak burun boğazcı olarak gidip SGK'de çalışmak istemem. Ben ameliyat yapmak isterim, ben cerrahi yapmak isterim.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Periyodik olarak belki...

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Dolayısıyla bunlar için de bir uygulama getirmek lazım. Bu kontrol mekanizmasını çok iyi kurmak lazım diye düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI ADNAN ERTEM - Sayın Başkanım, ilk sorusuna ilişkin İstanbul İl Müdürlüğümüz cevap versin. Yani birinci basamak üçüncü basamakta gösterilirse...

BAŞKAN İSHAK ŞAN - Buyurun.

İSTANBUL SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ HARUN SERTBAŞ - Şimdi, bu "örnekleme" dediğimiz husus, MEDULA'nın hekimlerin önüne attığı takipler. Bunlar içerisinde bu çocuk yoğun bakımlar da var. Bunları hekimlerimiz Türkiye genelinde inceliyor. Yani sistem belki Trabzon'daki doktorunun önüne de İstanbul'daki bir hastanenin verisini de atabiliyor. Ekran üzerinden verileri inceliyor. Eğer bu veriler yeterli değilse bu doktor arkadaşımız ek bilgi isteyebiliyor sistem üzerinde, gelen bilgilere göre değerlendiriyor. Eğer bunu değerlendirip de üçüncü basamak değil de bunun birinci basamak olduğuna kanaat getiriyorsa sistemden bunu düşürüyor. Yani bunun faturasından bunu hekimimiz indiriyor. Bu da çok istisnai bir durum değil, oldukça sık yapılan bir işlem. Hekimlerimiz genellikle bunu, sisteme girilen veriler eğer düzgünse, doğruysa ve bundan da bir tereddüt edip de ek veriler istiyorsa istedikten sonra hekimimiz bunu zaten indiriyor. Bunu arz etmek istedim efendim.

BAŞKAN İSHAK ŞAN - Buyurun Genel Müdürüm.

SGK GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRÜ EREN USUL - Sayın Başkanım, şu şekilde: Sayın vekilimizin dediği gibi, normalde fatura incelemelerde "random" kontroller fatura inceleme gibi yapıyor. Yerinde denetimler de yapılabilir mi? Evet, yapılabilir. İstanbul İl Müdürlüğümüzün, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüzle de koordineli olarak yerinde yaptığı denetimler mevcut fakat daha çok fatura eki ve belgeler üzerinden burada denetimler yapılabiliyor, hekimlerimizin kendi branşlarına göre de dağıtılıyor yani bu konuda da aslında bir eğitimleri oluyor, fatura inceleme usul ve esasları konusunda da bir eğitim alıyorlar. Kişiler, işte, kemik iliği nakli inceleyen ekibimiz ayrı, bununla ilgili 1-2 tane hekimimiz var. İşte, diğer branşları inceleyen hekimlerimiz ayrı. Kendileri alanında da, aslında fatura inceleme alanında da herkesin kendi alanı var ve o grubu daha çok takip ediyor. Kişilerin beyan ettiği fatura eki belgelerde, işte epikriz, rutin gelen belgeler var, kan gazları var, işte, hastanın yoğun bakım sirküleri var. İşte, oradaki klinik skorlarda APACHE skorlarına falan bakıyor fakat şüphelendiği durumda veya işte o hastanın birinci basamakken üçüncü basamağa yatırıldığına dair şüphelendiği durumlarda da ek bilgi ve belge isteyebiliyor kurumdan, müdürümüzün de dediği gibi. Örneğin işte entübasyonla ilgili bir şüphesi var, akciğer grafisi isteyebiliyor ekstradan hastaneden. Bununla ilgili bir şey yapıyor. Biraz hani hem eğitim ve hem kendi durumuyla alakalı şeyi geliştirebiliyor Sayın Vekilim.

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Çok özür dileyerek bir şey söyleyeceğim, bir örnek olsun diye söyleyeceğim.

SGK GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRÜ EREN USUL - Tabii ki, buyurun.

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Şimdi, ben bunu çok yaşadım. SGK'den doktor arkadaşlar da telefonla da arayıp söylüyorlardı bunu.

Şimdi, maksiller sinüs içerisinde bir tane retansiyon kisti. Retansiyon kistinde cerrahi endikasyon yoktur. Toplumun yaklaşık yüzde 50'sinde retansiyon kisti görülür. Retansiyon kisti ancak çok büyür, maksiller sinüsü tamamen doldurursa ve havalanmasını bozarsa o zaman cerrahi yapılabilir.

Şimdi, oradaki doktor arkadaş bunu biliyor mu? Bilmiyor. Açıyor, bana diyor ki: "Ya, bu filmdeki bu görüntüye göre bu ameliyat yapılabilir mi?" Bana bunu soruyor. Bu ne demek? Bu yetersiz demek. Yani hekim arkadaşlarımız ama maalesef bunları görüyoruz. O yüzden ben mutlaka fatura incelemede ilgili uzmanlık alanındaki uzmanların olmasının çok daha uygun olacağını düşünüyorum.

SGK GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRÜ EREN USUL - Tabii ki Sayın Vekilim.

Bu durumda şöyle de bir çalışmamız var, zaten ana temel sıkıntılardan biri de şu oluyor: Sağlık Akademimiz ve sağlık uzmanlarımız bizim ekonomi kısmına ve fatura inceleme kısmına uzaklar. Yani temel sebeplerden biri de bu oluyor Sayın Vekilim. Yani biz aradaki sağlık akademisyenlerimizi, sağlık uzmanlarımızı bu tarafla bütünleştirmeye çalışıyoruz. İşte, geçen sene de sağlık finansmanına yönelik bir politikalar kurulu kurduk. Burada üst komisyonda 17 tane akademisyen hocamız var ve alt komisyonlarla beraber şu anda 160 tane akademisyenimiz 47 ana başlığı inceliyorlar şu anda. Örnek veriyorum: Diyabet... Diyabetle ilgili ilaç kullanımı, diyabetle ilgili şeyi, 17 tane akademisyenimiz bunu inceliyor. Tüm MEDULA verilerimizi hekimlerimize açtık. Yani buradaki akademi komisyonumuza açtık Sayın Vekilim. Buradaki tespitleri... Çünkü buradaki mevcut ekibimizle beraber... MEDULA devasa bir şey. Canlı sağlık verileri çok farklılaşıyor. Yeni "guide line"lara göre çok farklı şekillere gidebiliyor. Buradaki dinamikliği yakalamak için, hastanelerdeki mevcut dinamikliği yakalamak için burada bu kısma gittik. Buradaki analiz raporlarıyla beraber, işte, diz protezleri, 7 kişilik bir ortopedi hocası grubu şu anda tüm Türkiye'deki yaklaşık 52 bin protezi inceliyor, oradaki çıktılarla beraber de bu tarafları düzeltmeye çalışıyoruz. Onların uyarılarıyla beraber SUT'ta düzenleme yapacaksak SUT'ta düzenleme yapacağız. MEDULA'da kontroller veya alanlar bulacaksak onu yapıyoruz Sayın Vekilim.

Aynı şekilde, tüm hekimlerimize, işte, aile hekimlerimiz olsun, hastanelerimiz olsun, her ay düzenli olarak kendilerine verileri gönderiyoruz. Bulunduğu ilin ortalaması, MR, tomografi, hastane grupları arasında hangi seviyede? Yani, bir aile hekimimize ildeki antibiyotik ortalaması ne, ağrı kesici ortalaması ne, şey ortalaması ne; her birini aylık düzenli olarak kendilerinin görmesi için gönderiyoruz. Bunu hastanelerimize de yapıyoruz. Yani farklı bir şey var ise... Çünkü tek tek analiz etmek de çok çok zor bir alan, en azından kontrollerine kendileri de baksınlar, sağlansın hastane tarafından, yöneticiler tarafından diye de her ay bilgilendirmeler de yapıyoruz.

BAŞKAN İSHAK ŞAN - Buyurun Sayın Bakanım.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKAN YARDIMCISI ADNAN ERTEM - Sayın Başkanım, şöyle: Katılıyoruz, evet, bizim fatura incelemelerinde hem nitelik hem de nicelik anlamında eksikliklerimiz var fatura inceleyenler noktasında ama bu uzman doktor istihdamı konusu sadece ücret artışıyla olan bir şey değil. Eskiden de gelmiyorlardı bize yani daha çok pratisyen doktorlar, eczacılar noktasında oluyor. Buna ilişkin bir çözüm olarak tabii ki ücret artırma yapılabilir, kaç kişi gelir, onu bilmiyorum. Uzman doktor işini yapmak istiyor, gelip de fatura incelemek istemiyor açıkçası. Ama şöyle bir şey olabilir, onu düşünüyoruz, tabii, burada ne kadar katkı verebilirsiniz Komisyon olarak, onu da takdirlerinize bırakıyorum. Belli yaştan sonra artık doktorlar köşesine çekiliyor. Acaba, onlara evde, faturaları da bilgisayar üzerinden, yapay zekâyla kendilerine açarak böyle bir imkân sunulabilir mi, onlardan da bu şekilde istifade edilebilir mi diye bir düşüncemiz var ama tabii bunun yasalaşması gerekiyor; bunu da burada takdirlerinize, Komisyona bir sunayım istedim.