Komisyon Adı | : | (10/696, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
Konu | : | Profesör Doktor Tülin Gençöz'ün, kadına yönelik şiddete genel bakış, şiddetin türleri, ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, klinik psikoloji perspektifinden kadına yönelik şiddet ve ODTÜ'de konuyla ilgili yazılmış tezler hakkında sunumu |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 15 .01.2025 |
FATMA SERAP EKMEKCİ (Kastamonu) - Teşekkür ediyorum Başkanım.
Hocam, sunumunuz için teşekkür ediyoruz öncelikle.
Şimdi, genelde, baktığımız zaman, etrafında sessiz sedasız, işte mülayim, uyumlu hatta bilinen kişilerin şiddet uyguladığını öğrendiği zaman toplumun "A, o nasıl yapmış!" diye tepki verdiğini, hayretle izlediğini, şaşırdığını görebiliyoruz. Şöyle bir çalışma olabilir mi: Yani küçükken daha, böyle, içine kapanık olan çocukların o dönemde fark edilerek onlara yönelik farklı bir çalışma... Sizin az önceki konuşmanızla da bağlantılı demiştiniz ya, okullarda, işte, çocuklar, hepsine mi aynı eğitimi vermeliyiz, bazılarını nasıl seçeceğiz; o yönden bağlantılı gibi geldi. Farklı bir çalışma yapılabilir mi hocam?
PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ - Çocuklar için diyorsunuz, değil mi?
FATMA SERAP EKMEKCİ (Kastamonu) - Evet yani ileride problem olmaması için onları küçük yaşta fark edip ya da bazen bakıyoruz, bu çocukların mesela küçükken hayvana şiddet uyguladığını görüyoruz, öyle değil mi? Genelde faillerin geçmişine baktığımız zaman böyle vakalarını da tespit etmemiz mümkün olabiliyor.
PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ - Hayvana şiddet için çok aynı fikirdeyim. Yani eğer zaten herhangi bir canlıya şiddet uyguluyorsa tabii ki hedeflerimizden biri olmalı ama her içine kapalı çocuk... Yani orada bir... Ben damgalamadan da çok çekinen bir... Hele çocuğa... Ama yani çok iyi biliyorsak, bu, canlıya zarar verdi vesaire. Ne oluyor burada? İşte, okulların PDR uzmanları var mesela, "Gel bir konuşalım. Ne oluyor burada?" Ya da içine kapalı çocuğa da tabii ki "Çok kendini ifade etmiyorsun. Neden konuşmuyorsun? Arkadaşlarınla beraber oynamadığını görüyorum senin." Bunlar olabilir ama onları özel kenara çekip bir şey yapmak özellikle içine kapalı çocuk için çok doğru olmayabilir ama hayvana eziyet edene yapılır yani onlarla özel çalışmalar yürütülebilir.
BAŞKAN MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU - Bir de kadına ya da başka bir canlıya yapılan şiddette karşı taraftan tepki almayacağına, hedefin zayıf olduğuna inanç var. Mesela, köyde hayvana eziyet eden, işkence yapan ya da başka bir fiili uygulayan kişi o köyde bir kaplan olsa ona yapamaz herhalde çünkü kaplan ona izin vermez. Kadını da ya da çocuğu daha zayıf görüyor. Yani yumruk örneği verelim: Yumruk attığı yerden yumruk gelmeyeceğine inandığı için zayıf hedeflerini seçiyor galiba şiddet failleri. Enteresan bir şey.
PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ - "Nesneleştiriyor." dediğim tam da burası, o reaksiyon gelmeyecek, bir eşya gibi davranıyor yani.