KOMİSYON KONUŞMASI

LÜTFİYE SELVA ÇAM (Ankara) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Ben de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

Az önce sizin sorunuzda da vardı, bu yapay zekâ projelerimizden, az önce bahsettiğiniz 9 projeden aktif olarak kullandığımız hangileri ve bütün Adalet Bakanlığının... Yani tüm Türkiye'de kullanılıyor mu, bir bunu öğrenmek istiyorum.

Diğer bir konu, dünya çok hızlı bir şekilde yargı mekanizmasının içerisine yapay zekâyı koymuş durumda; Birleşik Krallık DoNotPay'le avukatlık sisteminde uyguluyor, Estonya'da küçük konularda, küçük iddiaların olduğu durumlarda robotik hâkimler karar verebiliyor, diğer taraftan biraz önce sizin söylediğiniz ara buluculuğu Kanada uygulamaya başlamış durumda, Çin'de yapay zekâ hâkimleri karar mekanizmalarının içerisine girdi, bugün Malezya yine yargı sistemlerinde yavaş yavaş kullanmaya başladı. Buradan hareketle, biz Türkiye olarak, Adalet Bakanlığı olarak dünyadaki hangi örnekleri yakın inceliyoruz ve bir yol haritası çizdik mi kendimize? Daha yakın hissettiğimiz bir ülke var mı -yani mutlaka araştırmalar yapılıyordur- bu anlamda bir yol haritamız var mı, onu öğrenebilirsem...

Diğer bir konu, yargı sistemine entegre edilecek yapay zekâ modellerinin eğitimi neye göre yapılıyor Adalet Bakanlığımızda? Veri "seed"lerinin tarafsızlığı nasıl sağlanacak, bu konuda da bir bilgi alabilirsek memnun olurum.

Sağ olun.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Arkadaşlarımızdan ayrı mahiyette başka sorusu olan var mı? Yoksa o zaman sözü tekrar Sayın Genel Müdürümüze bırakıyorum.

Sayın Genel Müdürüm, buyurun, cevaplayın.

ADALET BAKANLIĞI BİLGİ İŞLEM GENEL MÜDÜRÜ SERVET GÜL - Öncelikle, bu yapay zekâ projelerinden, 9 projeden 7 tanesi şu an itibarıyla kullanılıyor, bütün Türkiye çapında kullanılmakta. Sadece 2 projemiz devam ediyor; e-simüle projesi ve söyle yazsın projesi, onun dışındaki projeler şu an itibarıyla aktif. Bu, karar destek sistem projemizde de çalışmalarımız devam ediyor, aslında onu buraya almadık henüz, belli bir aşama kaydedecek diye.

Yine, dünyada değişik yerlerde bu sistemler kullanılıyor, özellikle, tabii, hukuk alanı ulusal bir alan olduğu için modelleme noktasında ancak dünyadan belki bir örnekleme alabilmek mümkün. Dünyanın herhangi bir yeriyle şu an itibarıyla bu modelleme üzerinde bir irtibatımız olmadı ama yakın zamanda, önümüzdeki ay Macaristan'la bir çalışmamız olacak, oraya bir ziyaretimiz olacak, onlarla bir çalışma yapmayı planlıyoruz ancak bu faaliyetlerde genel itibarıyla global firmaların yönlendirmeleriyle birlikte hareket ediliyor. Mesela IBM gibi, AWS gibi, Cisco gibi veya Google gibi dünya çapında bu işleri yapan, modellemeleri yapan firmaların buradaki temsilcileri üzerinden devam ediyor. Bizim yapay zekâ şubemizle ilgili bütün paydaşlar kavram kanıtlama çalışmaları yapıyorlar, devam ediyorlar, onlar geliyor ve bizim arkadaşlarımızla birlikte bu çalışmaları sürdürüyorlar.

"Modellerin eğitimi neye göre yapılıyor?" dediniz. Yapay zekâ çalışmalarında, biraz önce de söylediğim altyapı çalışmaları standart olarak bizde de devam ediyor. Bu modelleme çalışmalarını arkadaşlarımız kendi hukukumuz çerçevesinde devam ettiriyorlar, buna göre çalışmalara devam ediliyor.

"Tarafsızlık nasıl sağlanıyor?" demiştiniz. "Tarafsızlık" kavramı biraz hukukun ortaya koyduğu bir kavram olmakla birlikte, bu modeller geliştirilirken Yargıtay içtihatları da dikkate alınarak yapılan bir şey bu. Biz model geliştirirken doğru modeli geliştirme noktasında doğru verileri seçerek bu tarafsızlığı ve kararın kalitesini ancak sağlayabilme şansına sahibiz. Dolayısıyla, bizi yönlendirecek olan içtihatlar, içtihatlar noktasında tümevarım değil de tümdengelim yöntemiyle doğru veriyi tespit edip o veri çerçevesinde modeli eğitme yöntemini gerçekleştiriyoruz.

Ayrıca, burada bu çalışmaları yaparken de mahremiyet kavramını sağlayabilmek ve kişisel verileri koruyabilmek adına, hem mahkeme tutanaklarındaki hem de kararlardaki anonimleştirmeyi sağlamak suretiyle o mahremiyeti sağlayıp ona göre işlem tesis ediyoruz.