| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğünün 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 17 .04.2025 |
DURMUŞ ALİ KESKİNKILIÇ (Karabük) - Sayın Başkanım, Sayın Genel Müdürüm, Komisyonumuzun değerli üyeleri; ben Karabük Milletvekili olarak demir yoluyla büyümüş bir insanım ve Karabük'te KARDEMİR, özellikle demir yollarımızın yerlileşmesi ve millileşmesinde, ray üretiminde ve tren tekeri üretiminde, şu anda tek, yerli ve millî kuruluşumuz ve dünyanın her tarafına da bu konuda satış yapıyor. Burada, Sayın Süleyman Karaman abimize de bir teşekkür etmek istiyorum. Onun bu konuda gerçekten çok büyük emeği vardır bu üretimin gerçekleşmesi için.
Sayın Genel Müdürüm, ben ilk önce şunu sormak istiyorum: Özellikle KARDEMİR'le bu konudaki iş birliği ne düzeydedir? KARDEMİR'le bu konuda nasıl bir ilerleme ve iş birliği yapacağız? KARDEMİR'in bu konuda demir yolunun ihtiyacı olan hangi ürünleri üretmesini istiyorsanız KARDEMİR olarak biz hazırız ve üretmeye devam edeceğiz inşallah efendim.
Yine, bir başka konu Sayın Genel Müdürüm: Dünyadaki en önemli işlerden bir tanesi, ticarette, sanayide, ihracatta demir yolu ile deniz yolunu birbirine bağlayabilmektir yani "DD" dediğimiz çünkü lojistik maliyetlerinizi düşürdünüz vakit demir yoluyla limana bağlandığınız vakit ciddi manada ticari bir rekabet üstünlüğü elde edersiniz. Şimdi, bu noktada da Karabük'ün yıllardır bir beklentisi vardır, Filyos Limanı'na Karabük'ün bağlanması. Karabük'ün Ankara'dan başlayıp Zonguldak'a kadar devam eden Karaelmas hattı Filyos Limanı'ndan geçiyor ama Filyos Limanı'nın bağlantı hatlarıyla ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz; o çalışmanın Filyos Limanı'na demir yolunun bağlanmasının ve demir yolu köprüsünün ne aşamada olduğuyla ilgili sizden bilgi rica ediyorum. O konuda destekleriniz bizim açımızdan son derece önemli. Şimdi, 15/4/2025 tarihinde, yani birkaç gün önce, Karabük'te lojistik merkez kurma kararı aldık. Karabük, artık Batı Karadeniz'in en önemli lojistik merkez kurma kararı aldık; Karabük artık Batı Karadeniz'in en önemli lojistik merkezlerinden bir tanesi hâline geliyor ve bu konuda da biz sizlerden, Demiryolları Genel Müdürlüğümüzden ciddi bir destek bekliyoruz. Bu lojistik merkezimizin de en hızlı şekilde limana bağlanması bizim için son derece kıymetli.
Sayın Genel Müdürüm, yine, sizinle birlikte yürüttüğümüz Karabük için çok önemli bir proje var, Garpark Projesi. Karabük'ün içinde tam şehrin göbeğine yerleşmiş olan, yıllardır şehri ikiye bölen tamir bakım istasyonlarının taşınması konusu; o konuda da sizden bilgi rica ediyorum.
Yine, Zonguldak'ı ve bizi çok ilgilendiren Karaelmas Turizm Ekspresi'nin -bir deneme yaptık, bayram öncesiydi, o sırada başarılı olamadık ama- tekrar başlamasını özellikle rica ediyorum.
DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) - Hatta ilk seferine de KİT Komisyonu üyesi milletvekillerimizle birlikte biz de katılalım, davet ederseniz.
DURMUŞ ALİ KESKİNKILIÇ (Karabük) - Biz de katılırız inşallah efendim, hep beraber. Bizim Karabük'ümüzün, Çankırı'mızın ve Zonguldak'ımızın güzelliklerini, doğasını sizlere de beraberce yaşatmak isteriz.
Şimdi, tabii, ben sözü çok uzatmak istemiyorum ama Komisyon çalışmalarında şunu konuşmamızı çok arzu ederdim: "Devlet Demiryolları" dediğimiz şey raydan ve lokomotiften müteşekkil bir şey değil arkadaşlar. Dünyada şu anda yeni bir savaş türüyle karşı karşıyayız. İşte, ikinci savaşın bitişinden sonra "soğuk savaş" dediğimiz bir döneme geçtik, soğuk savaştan sonra "sessiz savaş" dediğimiz ve en büyük argümanının ekonomi olduğu bir savaş türüne geçtik ve bu dünyada bugün bu savaşın değişik cepheleri var ve değişik cephelerde bir mücadele söz konusu. Bunların en önemlisi ticaret kısıtları, tarifeler üzerinden devam etse de önemli bir cephesi de lojistik cephesidir yani lojistik hatlarını elinde tutanlar bu ticaret savaşında başarılı olacaklardır. Askerî bir tabir vardır, bu tabir askerlikte kullanılır "Piyade muharebeyi kazanır ama lojistik savaşı kazanır." derler. Şimdi, bu ticaret savaşlarının başlamasıyla birlikte lojistik konusu bizim açımızdan son derece önemli bir hâle geldi. Az önce Genel Müdürümüz izah etti -ki onlarla ilgili keşke daha geniş izahlar alabilseydik, daha çok bu konuları konuşabilseydik- İpek Yolu'nun hayata geçmesi, Kalkınma Yolu, Kuzey ve Doğu Koridoru'nun Türkiye'de bağlanması ve Türkiye bu lojistik hatlarıyla birlikte, demir yolu üzerinden yapacağı lojistik hatlarıyla beraber yeni dünyadaki bu ticaret savaşlarının da en şiddetli gerçekleşeceği alandır arkadaşlar; bunu zaman içinde göreceksiniz. Bugün Panama'da meydana gelen olaylar, Aden Körfezi'nde meydana gelen olaylar, Miyako Barajı'nda meydana gelen olaylar veya Malakka Körfezi'nde meydana gelen olayların tamamının esasında lojistik savaşlar vardır ve Devlet Demiryolları bu konuda bizim en büyük gücümüz ve kudretimizdir. O yüzden de bizim Devlet Demiryollarımızın özellikle bu lojistik avantajları elde etmemiz açısından yapacağı işler, icraatlar son derece kıymetli ve önemli.
Bakınız, bugün internet üzerinden satış yapan firmaların kârlılığını araştırdım ben, bunları nasıl kâr ediyorlar dedim -küçücük ürünleri gönderiyorlar yani ürünün lojistiği üründen fazla para- gördüğüm şudur arkadaşlar: Bugün internetten satış lojistik bir iş modelidir, internetten satışın tamamı lojistik iş modelidir yani adamların yaptığı şu: Atıl kapasiteleri, atıl lojistik kapasiteleri satın alarak bu iş modelini devam ettiriyorlar, hayatta tutuyorlar. O yüzden, biz de Devlet Demiryollarına raydan, lokomotiften bakmayacağız; lojistik bir mücadelenin bir parçası, Türkiye'nin en büyük gücü ve Türkiye'nin bu konudaki, ticaret savaşlarındaki en büyük ordusu Devlet Demiryollarıdır. Bu kurumu kesinlikle yıpratmadan, onun istek ve taleplerinin arkasında durarak Türkiye'nin gücünü ortaya çıkarmamız... Türkiye'nin sanayicisine en büyük destek vereceğimiz şey lojistik destektir arkadaşlar. Eğer biz Türk sanayicisine dünyada rekabet edebilmesi için lojistik avantajlarını kullandırabilirsek yani Devlet Demiryollarıyla demir yoluyla ve deniz yoluyla taşıma rekabetini oluşturabilirsek Türk sanayicisini ihracatta rekabet gücü yüksek hâle getirebiliriz.
Arkadaşlar, dünyada enerji fiyatları sabittir, dünyada ham madde fiyatları sabittir, aşağı yukarı işçilik fiyatları da aynı noktaya geliyor ama bir tek şey var; lojistiği elinde tutan, lojistik rekabeti elinde tutan ülkeler ticarette başarılı olacaklardır. Burada İpek Yolu ve Kalkınma Yolu projeleri devam ediyor; bunlar önemli. Fakat Sayın Genel Müdürüm, ben bir şey sormak istiyorum: Biliyorsunuz, Azerbaycan'da Karabağ Savaşı'ndan sonra biz tarihin en büyük kazanımını elde ettik. Son yüz yıllık Türk tarihinde Kıbrıs Savaşı'ndan sonra bizim en büyük kazanımımız Zengezur geçişini elde etmemizdir; bu büyük bir başarıdır. "Zengezur geçişi" diye geçer. Zengezur nedir?Türklüğün şah damarı kesilmişti, yüzyıldır Türklüğün şah damarı kesikti, başı bir tarafta, gövdesi bir taraftaydı. Şimdi, benim bir hayalim var: Tuna'dan Turan'a kadar demir yoluyla gitmek istiyorum. Zengezur geçişinde, Türklüğün şah damarının üzerinde bir demir yolu hattı yani Bakü-Tiflis-Kars hattı konusunda bir çalışmanız var mı? Yoksa bile böyle bir çalışmanın başarılmasını, yapılmasını özellikle arzu ediyorum. Benim çocukluğumdan beri hayalimdir, Tuna'dan Turan'a kadar demir yoluyla inşallah gidelim çünkü, burada da 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomik potansiyel vardır. Türkiye'nin bu ekonomik potansiyele de mutlaka sahip olması gerekir.
MEHMET TAHTASIZ (Çorum) - Ankara'dan Samsun'a gidersek orası da olacak.
DURMUŞ ALİ KESKİNKILIÇ (Karabük) - Eyvallah.
Bir konuyu daha izah edeceğim. Bizim TOGG projemiz, elektrikli otomobil projemizden sonraki Türkiye'nin en önemli projelerinden bir tanesi yerli ve millî elektrikli tren setlerimizdi. Herhâlde, benim bildiğim 2023 yılında teslim edildi bu tren setlerimiz. Bu konuda, bizim yerli ve millî elektrikli tren setlerimiz konusu Devlet Demiryollarının özellikle kendi avantajları, fiyat avantajları açısından önemlidir. Yerli, millî tren projemizin de ne aşamada olduğunu sizlere sormak istiyorum. Sizlerin çalışmalarını ve gayretlerini tebrik ediyorum. Allah yolunuzu açık etsin diyorum. Allah sizleri var etsin diyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum.
Hürmet ve saygılarımı sunuyorum efendim.