| Komisyon Adı | : | MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU |
| Konu | : | Komisyon gündeminde yer alan uluslararası anlaşmalar tali komisyon olarak görüşüleceğinden, İç Tüzük'ün 23'üncü maddesi uyarınca görüşmelerin tasarıların maddelerine geçmeden tümü üzerinde yapılmasına ilişkin karar |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 06 .01.2016 |
BAŞKAN - Şimdi, değerli arkadaşlarım, biliyorsunuz yarın da bir toplantımız var saat on buçukta. Yarın bize Savunma Sanayii Müsteşarlığı burada bir brifing verecek. Özellikle, bu son zamanlarda merak edilen savunma sanayisinde neredeyiz, nereye gidiyoruz -bakın, bugün 6 ülkeyle ilgili anlaşmalara onay verdik- mesela savunma sanayisi ihracatımız, yani, teknolojik gelişmeler, yarın aslında bunları dinleyebileceğimiz bir brifing alacağız. Hani, bir başka işimiz yoksa bu toplantıya katılmanızı çok önemsiyorum. Yani, bir başka programınız yoksa bu toplantıya katılalım, sorularımızı soralım çünkü gerçekten Millî Savunma Komisyonu olarak biz millî savunmayla ilgili her konuda bilgi alacağız, her konuyu görüşeceğiz. Dolayısıyla, bunun bir parçası da savunma teknolojileridir, savunma sanayisidir.
Ondan sonraki hafta da TÜBİTAK Başkanını davet ediyoruz. Biliyorsunuz, TÜBİTAK'ın da savunma konusunda çalışmaları var, TÜBİTAK Başkanı da bize çalışmaları hakkında bilgi verecek.
Bir sonraki hafta da SaSaD dediğimiz Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği vardır, biliyorsunuz. Türkiye'de ASELSAN dâhil, özel sektör dâhil yaklaşık 70'e yakın şirketin birleştiği bir dernektir SaSaD (Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği), onları da burada dinlemeyi arzu ediyoruz.
Dolayısıyla, yarın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, öbür hafta TÜBİTAK Başkanlığı, ondan sonra da Savunma Sanayicileri Derneği başkanlarının burada sunumlarını planlıyoruz. Bunlara katılırsak, bunlara katılabilirseniz, zaman ayırabilirseniz gerçekten, hani, Millî Savunma Komisyonu olarak temsil ettiğimiz kesimleri daha yakından tanımış olacağız. Sorularımızı sorarız, daha çok bilgi ediniriz, taze bilgiler bize iletilir. Ben bu toplantıya katılmanızı çok arzu ediyorum, bunu ifade etmek istedim.
İkincisi: Biliyorsunuz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde Milletvekili Hizmetleri Birimleri var, bir de Araştırma Hizmetleri Direktörlüğü var. Şimdi, onlardan da bizim için bazı araştırmalar yapmalarını rica ediyoruz. Mesela, ilki geldi. Özellikle bu Rusya'nın savunma teknolojilerinde, savunma sanayisinde silahlanma noktasında özellikle 2008'den sonra gerçekleştirdiği düzenlemeler var, reformlar var. Arkadaşlar onlara çalıştılar, güzel bir rapor hazırladılar. Mahmut Bey, onları da Komisyon üyelerine dağıtalım. Birisi bende, ilk bugün geldi. Şöyle bir rapor: "Rusya Ordusu, Reformlar, Askerî Kabiliyetler ve Yeni Askerî Doktrin" şeklinde bir rapor var. Bunu diğer ülkeler için de bizler arzu ettiğimizde onlar hazırlayabiliyorlar, bilginiz olsun. Şimdi, çalışma devam ediyor. Bugün Rusya, sonra İngiltere, Fransa, gelişmiş ülkeleri şey yapacağız, bunları sizlerle paylaşacağız. Bize bu konuda, Komisyonumuza hizmet sunacaklar, bunu da sizlerle paylaşmak istedim.
Ben tekrar tekrar çok teşekkür etmek istiyorum hem Millî Savunma Bakanlığı temsilcilerine, Dışişleri Bakanlığı temsilcilerine.
Evet, Komisyonumuzun değerli üyeleri, toplantımız bitmiştir. Çok çok teşekkür ediyorum. Yarın görüşmek üzere. Afiyet olsun.