KOMİSYON KONUŞMASI

NECATİ YILMAZ (Ankara) - Egemenlik haklarının yansıması diye tarif ettiniz, ben de oradan şunu anladım: Burada Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu kişinin Türkiye'ye getirilmesinin Türkiye'de yaratacağı birtakım iç sorunlardan veyahut da uluslararası sorunlardan bahsediyor galiba.

BAŞKAN - Emsal öyle diyor, evet.

NECATİ YILMAZ (Ankara) - Bürokratlarımızla ilgili gördüğümüz. Ve dolayısıyla da bu kişinin Türkiye'ye iadesinin talep edilmesinden vazgeçilmesinden bahsolunuyor değil mi? Ben öyle anlıyorum burayı, doğru mu?

BAŞKAN - Bilemiyorum, benim ihtisas alanımın dışında. Cezacı burada.

HAKKI KÖYLÜ (Kastamonu) - Doğru yani öyle, iadesi istenmeyebilir.

NECATİ YILMAZ (Ankara) - Öyle mi? Yani demek ki özetle şu oluyor: Bizim iade talep edeceğimiz mesele tam da egemenlik hakkımızdan neşet eden bir durum ve Türkiye'nin yargılama yetkisinin olduğu bir durumdan bahsediyoruz. Dolayısıyla, yargının önüne getirilmesi gereken bir kişinin getirilmesinden biz yargı kararıyla değil, idarenin kararıyla vazgeçiyoruz anlamına gelir. Böyle bir hakkımız yok ki bizim.

YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Millî güvenlik ve ülke yararları...

NECATİ YILMAZ (Ankara) - Hiçbir şekilde yargının önünden kimseyi kaçıramazsınız, hiç kimseyi kaçıramazsınız.

BAŞKAN - Noktayı nazardır bu.

NECATİ YILMAZ (Ankara) - Yargı hakkımız varsa, yargı o kişiyi Türkiye'ye getirip yargılayacaksa, bu hakkından siyasi iradenin, otoritenin tasarrufuyla vazgeçemezsiniz. Özeti budur. O nedenle, bunu Hocamdan dinlemek isterim. Biz böyle anlıyoruz bu konuyu.