KOMİSYON KONUŞMASI

RESUL KURT (Adıyaman) - Sayın Başkanım, teşekkür ederiz.

Sayın Başkanım, Plan ve Bütçe Komisyonunun değerli üyeleri, Sayın Bakanım, kıymetli bürokratlar, çok değerli basın mensupları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sözlerimin başında, C-130 askerî uçağımızın Gürcistan üzerinde düşmesi sonucu şehit olan kahraman Mehmetçiklerimize Yüce Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Öncelikle, kapsamlı sunumları için Sayın Bakanımıza ve bütçenin hazırlanmasında emek ve katkıları olan değerli bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ülkemizin dört bir yanında gençlerimize, çocuklarımıza, spor camiamıza sunduğu hizmetler için buradan hassaten teşekkürlerimi sunuyorum.

Depremin ağır yükünü taşıyan kadim şehrimiz, memleketim, seçim bölgem Adıyaman'da gençlik ve spor altyapısının yeniden inşası noktasında gösterdiğiniz hassasiyet ve destek hemşehrilerimiz adına son derece kıymetlidir. Başta Adıyaman olmak üzere 6 Şubat asrın felaketinin yaşandığı tüm şehirlerimizde -11 şehrimizde- spor tesisleri depremin yükünü çekti; yeri geldi barınma imkânı sağladı, yeri geldi yardım malzemelerinin tasnif, depolama ve dağıtımı yapıldı; çocuklarımıza, ailelere bir nebze olsun sıcak bir yuva imkânı sağladı. Dolayısıyla depremle ilgili bu acı gerçeği yaşadıktan sonra spor tesislerini sadece bir spor tesisi olarak değil her zaman ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri olarak görmek ve buna göre kurgulamak lazım.

Sayın Bakanım, deprem sonrası gençlerimizin sporla motivasyona ihtiyacı var. Bu konuda her zamanki destekleriniz için... Yine, sizden şehrimizin birazdan sayacağım spor tesislerine desteklerinizi rica ediyoruz. Adıyaman'da son dönemde başlatılan gençlik ve spor yatırımları için özellikle Yeni Sanayi Mahallesi'nde 200 seyirci kapasiteli yarı olimpik yüzme havuzunun zemin etüdü başladı. Biliyorsunuz, Örenli'de de bir deprem sonrası afet konutları yapıldı. Yine, İndere de Türkiye'nin en büyük şantiyesi, yaklaşık 16.500 konutun bulunduğu İndere afet konutları alanına 250 seyirci kapasiteli spor salonunda yer tahsisi bekleniyor. Sayın Bakanım, bu iki bölge yaklaşık 17-18 bin konutun bulunduğu bir bölge, burada 50 bine yakın insanımız barınacak. Dolayısıyla Örenli afet konutları ve İndere afet konutları alanına ivedi bir şekilde, hızlıca spor tesisleri bekliyoruz. Yine, Yeni Sanayi Mahallesi ve Şeref Cengiz İlkokulu bahçesine sentetik yüzeyli futbol sahaları yapılıyor, zemin etüdü ve ihale aşamasında. Adıyaman Stadyumu, biliyorsunuz, Sayın Bakanım, sizinle de bürokratlarınızla da çok istişare ettik, çok konuştuk; burada 10 bin seyirci kapasiteli betonarme tribün yapımının zemin etüdü başladı. Adıyaman'ımızda spor salonumuza, Adıyaman Stadyumu'na çok büyük bir ilgi olduğunu ve her görüştüğümüz hemşehrimizin de 20 bin kapasiteye yükseltilmesi taleplerini ben buradan sizlere iletmiş oluyorum. Altınşehir Mahallesi'nde 765 seyirci kapasiteli spor salonunda ihale aşamasındayız; Gölbaşı Asfalt Mahallesi'nde 528 seyirci kapasiteli 6 antrenman salonu ihale aşamasında. Gölbaşı 500 seyirci kapasiteli yarı olimpik yüzme havuzunun yine zemin etüdü başladı.

Sayın Bakanım, geçtiğimiz günlerde şehrimizin önemli futbol takımlarından biri Kâhta 02 Bölgesel Amatör Lig takımımız, Ziraat Türkiye Kupası 3'üncü turunda Kasımpaşa'yı -biliyorsunuz- 3-1 mağlup ederek bir üst tura yükseldi; buradan da Kâhta'mızın gururunu alkışlıyorum. Kâhta'mız sporda çok başarılı bir ilçemiz. 5 bin seyirci kapasiteli futbol sahası ve ek tesislerin bir an önce tamamlanmasını talep ediyoruz. Bu yatırımlar, deprem sonrası sosyal hayatın canlanması, gençlerimizin spora erişiminin artması, Adıyaman'ın spor altyapısının güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Destekleriniz için, bizim Adıyaman'daki bütün projeleri sahasına kadar, noktasına kadar tek tek takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum.

Bazı projelerimizde yer tahsisi, ihale zemin etüdü süreçlerinin uzaması sahadaki ilerlemeyi yavaşlatıyor. Adıyaman gençliğinin bu yatırımlara acilen ihtiyacı var. Bu çerçevede, Örenli ve İndere afet konutları bölgesindeki 250 kişilik spor salonlarının yer tahsis süreçlerinin hızlandırılması -ki biraz önce belirttim, burada yaklaşık 50 bin vatandaşımız ikamet edecek- Altınşehir Spor Salonu, Frit Spor Salonu, Şeref Cengiz İlköğretim Okulu sentetik saha projelerinin ihale süreçlerinin hızlandırılması önem arz ediyor. Yine, biraz önce ifade ettim; Adıyaman'da yapımına başlanan, zemin etüdüne başlanan 10 bin seyirci kapasiteli stadyumun 20 bin kişiye yükseltilmesi noktasında bir talebimiz var.

Değerli Bakanım, Adıyaman'ın ihtiyaçları konusunda bu saydığımız devam eden projeler harici birtakım ihtiyaçlarımız var. Merkez İndere Mahallesi'nde bin seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu, Merkez İndere Mahallesi'nde 100 yatak kapasiteli sporcu eğitim merkezi, yine, Merkez Yeni Mahalle'de kültür ve medeniyet kampı, Ova Kuyucak, Gazihan Dede su kamp eğitim merkezi, Gölbaşı Akçakaya Mahallesi kamp eğitim merkezi; bu projeler hem şehrimizin genç nüfusuna hem de deprem sonrası yeniden canlanan sosyal hayata çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Adıyaman'ımızın spor ve gençlik altyapısının kalıcı şekilde güçlendirilmesi için bu taleplerimizin yatırım programına alınması hususunu önemle arz ediyoruz.

Sayın Bakanım, Adıyaman halkı adına gösterdiğiniz tüm destekler için teşekkür ediyor, devam eden projelerin hızlanması, yeni taleplerimizin hayata geçirilmesi konusunda katkılarınızı bekliyoruz. Depremin en ağır şekilde etkisini taşıyan kadim şehrimiz Adıyaman'ın gençliğiyle, sporcusuyla, kültürüyle yeniden ayağa kalkması için çalışmaya devam edeceğiz.

Sözlerime son verirken, 2026 yılı Bakanlık bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, hazırunu saygıyla selamlıyorum.