KOMİSYON KONUŞMASI

OTURUM BAŞKANI JÜLİDE SARIEROĞLU - Değerli Komisyon üyelerimiz, kıymetli katılımcılar, değerli uzmanlarımız; toplantı yeter sayımız vardır, Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonumuzun 22'nci Toplantısını açıyorum.

Biliyorsunuz, her toplantıda farklı bir başlığı, farklı bir engel grubunu, farklı bir perspektifi bu masaya taşımaya gayret ediyoruz. Bugün hem akademinin birikimini hem de işitme engelli bireylerimizin tecrübe ve önerilerini hep birlikte inşallah, çalışacağız. Sahadaki her sesi duyan, her engelli grubu gören, tüm paydaşların katkısını yansıtan bir çerçeve ortaya koymaya hep birlikte her zaman olduğu gibi gayret edeceğiz.

Bugün yaptığımız toplantıda inşallah, kıymetli hocalarımızı dinleyeceğiz. Bu kapsamda Profesör Doktor Halise Pelin Karasu Hocamız aramızda; Profesör Doktor Zerrin Turan, Profesör Doktor Meral Didem Türkyılmaz, Profesör Doktor Bülent Gündüz, Profesör Doktor Sumru Özsoy ve Doçent Doktor Bahtiyar Makaroğlu Hocalarımız bugün bizlerle birlikte. Onlara özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Değerli hocalarımız yıllardır sahada, sınıflarda, danışma odalarında, araştırma projelerinde, tezlerde, makalelerde engelli bireylerimizin hayatına doğrudan dokunan bir emek ortaya koyuyorlar. Bugün onlardan inşallah, teori ile pratiği buluşturan, sahadaki gerçekliği verilerle güçlendiren, uygulanabilir ve yol gösterici öneriler duyacağız.

Bugünkü gündemimizin diğer önemli bir boyutu da işitme engelli bireylerimizin alanı. Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu ve Türkiye Sağırlar Konfederasyonu temsilcilerimize de bugün bizlerle birlikte oldukları için tekrar teşekkür ediyoruz ve hoş geldiniz diyoruz.

Bugün bu kurumları özellikle hep birlikte dinlemek istedik çünkü işitme engellilik söz konusu olduğunda konu yalnızca bir tıbbi tanı etrafında şekillenmiyor, birçok boyutu var; dil, kültür, kimlik, eğitim, istihdam, spor, sanat; hayatın pek çok alanı birbirine bağlı şekilde karşımıza çıkıyor. Onların aktaracağı değerlendirmeler ve ihtiyaç tespitleri Komisyonumuzun bütüncül yaklaşımı bakımından oldukça önemli, gerçekten çok kıymetli katkılar sunacaklarına inanıyoruz.

Komisyon toplantılarımızda kurulan her cümlenin, yapılan her değerlendirmenin ve sunulan her katkının engelli bireylerimizin bugünü ve yarını açısından ne kadar kritik olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, belirlediğimiz usul ve esaslardan ayrılmadan bugüne kadar sürdürdüğümüz toplantı düzenini koruyarak yol haritası niteliğinde olacak Komisyon raporumuzu hep birlikte şekillendireceğiz. Komisyon çalışmalarını yakından takip eden, özellikle tutanaklarımızı takip eden, gündemimizi takip eden, bizlerin söylediğini sosyal medya hesaplarımızdan takip eden milyonlarca vatandaşımızın beklentilerine karşılık verebilmek için aynı titizlikle, aynı hassasiyetle, aynı özenle ve aynı sorumlulukla çalışmaya devam edeceğiz. Katkı sunan tüm kurumlara, hocalarımıza, misafirlerimize ve Komisyon üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum. Toplantımızın hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum ve inşallah, gündemimize geçiyorum.

Tabii, bugün çokça dinleyeceğimiz konuşmacımız, hocamız ve sivil toplum kuruluşumuz olduğu için zaman konusunu da hatırlatmak istiyorum, zamanı verimli kullanmamız gerekiyor.

Bu bağlamda, ilk sözü Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Halise Pelin Karasu'ya vererek sunumlarımızı başlatıyorum.

Buyurun hocam.