| Komisyon Adı | : | SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı(1/699) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 26 .04.2016 |
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, Sayın Bakan, çok değerli Komisyon üyeleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakan, sürecin Aralık 2015'te başladığı yazıyor bize gelen raporlarda; 6 Nisanda da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sevk ediliyor. Bu süreçte pek çok kurum ve kuruluşla görüşülmüş. Ancak bu süreçte, muhalefet olmadığı gibi, Komisyon üyeleri de yok, görüşülmemiş. Keşke Komisyon da, Komisyondan milletvekilleri de yapılan bu istişare toplantılarına çağrılsaydı.
Komisyonumuza iletilen görüşler var, değişik kurumlardan, sivil toplum örgütlerinden onlarca öneri var, kurum ya da kuruluşların talepleri var. Ben bu maddelere geçmeden bu tasarının alt komisyonlarda görüşülmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
Öncelikli olarak bir önerim var. Sayın Başkan da, Sayın Bakan da konuşmalarında sürekli aynı cümleleri kullandı. Şuradan, kapıdan dışarı çıktığınız zaman "Sınai Mülkiyet Kanunu" deyin, kimse anlamaz, ne olduğunu kimse bilmez. Öncelikli olarak bunun isminin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Fikrî mülkiyet kanunu... Yani, bunun ismi öncelikli olarak değişmesi gerekiyor.
Artı, coğrafi işaretlerin bu kanun tasarısının içerisinde olmasının bir anlamı olmadığını, ayrılması gerektiğini... Orada tek olumlu bir şey var: Coğrafi işaretlerle ilgili yeni daire başkanlığının kurulması. Eğer böyle bir sistem oluşuyorsa, kuruluyorsa bu coğrafi işaretlerin de bu yasa tasarısının içerisinden ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.