| Komisyon Adı | : | İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 03 .02.2026 |
MUSTAFA ALKAYIŞ (Adıyaman) - Sayın Başkanım, ben de size, Komisyon üyelerimize saygılarımı sunuyorum.
Tabii, konu hem popüler hem de çağımızın en çok tartışmalı konularından bir tanesi.
Şimdi, milletvekili arkadaşlarımızın tamamı değişik açılardan konuyu gündeme getirdiler ve belli bir tecrübeyle, belli bir yaş grubu, belli bir yaşanmışlıkla şu anda Meclisteyiz.
Sayın Başkanım, tabii, bizlerin yetişme şartları, bizlerin gençliği, çocukluğuyla şu andaki şey arasında çok fazla fark var ama şu değişmiyor: Yani bizi de olgunlaştıran, bizim de karakterlerimizi ortaya çıkartan bir yaşanmışlık yani bir tecrübeyle buralara geldik, hepimizin farklı hikâyesi var. Sonuç itibarıyla de bir insan karakteri, bir insan modeli ortaya çıktı ve o karakterle de işte, Rabb'imin verdiği o ömrü tamamlayacağız. Şimdi, bizden sonra gelen nesil de aynı şekilde, bir tecrübe ediniyor, belli kanallardan besleniyor, o da bir olgunlaşma evresine giriyor. Bizim o tarihte, çocukluğumuzda rol model aldığımız mahallenin bakkalı var, imamı var; mahalle takımlarında oynuyoruz gibi gibi şeylerle... Şimdi, kabul edelim etmeyelim, mesela ben kendi kendime toplantıya girerken dedim, bakacağım, milletvekili arkadaşlarımız ne kadar dayanıp şu telefonlardan uzak durabilecekler. Baktım sonra, hepimiz de bakıyoruz, yokluyoruz, inceliyoruz, gündem ne. Biz, Türkiye'de ne oluyor, ilimizde ne oluyor, anlayabilmek için beklerdik, öbür gün bir gazete çıkacak, hatta bazen ikinci bir baskı yapıyorlardı da habere ulaşabilelim diye. Şimdi saniyelik olarak geliyor ve herkes herkese ulaşıyor. Dolayısıyla çocuklarımızın büyümesi, onların olgunlaşması, onların karakter sahibi olması, benliği bulması noktasında şartlar değişti. Buna ilişkin olarak da ailelerimizin, okullarımızın, kamunun, devletimizin elbette ki bu yeni çağa göre kendini güncellemesi gerekiyor.
Rapor: Emeği geçen Başkanımıza, üyelerimize hakikaten çok teşekkür ediyoruz. Bazen bu çalışmalarda, basında, sosyal medyada hakikaten çok haksız eleştiriler de oldu. Bunun hakkını da teslim edelim. Benim hem raporu inceleme imkânım oldu hem de muhalefetin itirazlarını da inceledim. Yani şu iyi niyeti gördüm: Hakikaten bir sorun var ve bu soruna karşı hepimiz ne üretebiliriz, bunun bir yaklaşımı var. Bu bir başlangıç olsun Sayın Başkanım. Yani bunu Parlamentomuzun, Meclisimizin dert edinmesi... Çünkü gerçekten nereye gidiyor iş? İnanılmaz. Hem sizin basın açıklamanızda basın varken hem kıymetli Başkanımızın, Sezer Hanımın açıklamasında, şu anda popüler olan konular da hakikaten çok değişik yerlere gidiyor, inanılmaz bir değişim var. Parlamentomuzun bunu dert edinmesi, bunu önüne koymuş olması ve bir başlangıç olması hesabıyla ben çok kıymetli buluyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Artık böyle bir teknoloji yaşam var, bizim de bu teknolojiyi çocuklarımızın, ailelerimizin, toplumumuzun faydasına, yararına çevirecek tedbirleri almamız lazım çünkü çok hızlı gelişen, inanılmaz şekilde yol alan bir süreç var. Tabii, bunun çözüm mekanizması da yeri de Parlamento, Meclisimiz. Bu, bir başlangıç, iyi de bir... Başkanım, ben muhalefetin itirazlarını da okudum, aslında ulaşılması gereken... Evet yani genişletilebilir, daraltılabilir ama maksat hasıl olmuş. Benim için, şahsen bunun dert edinilmesi, özellikle çocuklarımız açısından, geleceğimiz açısından başlı başına önemli. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve bu çalışmanın başka çalışmalara da zemin oluşturması açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.