| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün 2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 07 .04.2016 |
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Siz göremediniz herhâlde, konuşmaya başlamıştınız.
Sevgili arkadaşlar, bir denetim yapıyoruz. Denetimin amacına ulaşabilmesi için şimdi, bugün gördüğümüz, yaşadığımız örnek çok acı bir örnek. Aslında TMO'da dış önerilere baktığınızda 7 tane -2014'ten bahsediyorum, 2013'ü söylemeyeceğim- iç önerilere baktığınızda da yaklaşık 33 tane öneri var. Yapılan depolarda zaman aşımları, yapılan depolarda ilave iş maliyetleri ve iş yükleri, zaman ve süre aşımları; bunlar var. Yine, personelin dış görevlerden görevlendirilmesi üzerine evraklar üzerinde sıkıntılar var. Yine bir çok şey var, geneli üzerinde görüşmelerde belki söylenecek. Ama sadece bir maddeyi yukarı çıkartıp ve üzerinde yorum dahi yapılmayacak, üzerinde konuşulmayacak, sanki kurum dört dörtlük yönetiliyor, kurum o kadar kaliteli yönetiliyor ki TMO bütün bu hububat piyasasını düzenliyor, Türkiye'de hiçbir problem yokmuş gibi ve bunlar da görevlerini yerine getiriyormuş gibi burada bir Komisyon toplantısı yapıyoruz.
Sevgili arkadaşlar, sizden ricam, oy çokluğunuz olabilir... Bakın, dün de burada bir iki kurumu görüştük, gayet de güzel, nezih görüştük, siz de fikirlerinizi, biz de fikirlerimizi, olumsuzlukları, nasıl yapılması gerektiğini söyledik. Ama bunu eğer biz bu şekilde yapacaksak alt komisyonlardan birer öneri buraya, yukarı taşıyacak ve üç dakikada bu Komisyonun işini bitireceksek hiçbir denetim görevini yerine getirmeden, bırakıp gidelim, bırakıp gidelim arkadaşlar. Hiç ne biz yorulalım ne bu kadar kamuda çalışan arkadaşlarımız, personeller buraya gelip de yorulsun bu işle ilgili.
Gerçekten çok ayıp ve yazık ya, samimi söylüyorum. Geçmiş yıllarda böyle yapılmadı arkadaşlar, nereden çıktı, bilmiyorum bunu ama 1 maddeyle burada gelinmez ve madde hazineden zararının ödenmesi... Tabii ki ödensin, buna ne siz farklı bir şey söyleyebilirsiniz ne de biz farklı yorum getirebiliriz, ne de bir üzerinde eleştiri yapabiliriz. Ama bu tesis üretim yapıyor, haşhaş alıyor, üretim yapıyor. Üretim değerlerine baktığınızda, randımanlarına baktığınızda fabrikanın iyi işletilmediğini, maliyetlere baktığınızda yüksek maliyetlere sahip olduğunu... Hiç mi görmediniz bunları alt denetime gittiğinizde.
Çok özür diliyorum ya.
BAŞKAN - Şimdi, eminim ki bunlar alt Komisyon çalışmalarında geniş geniş tartışılmıştır, burada da konuşabiliriz, tartışabiliriz. Yoksa yani...
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Fatih Bey, alt Komisyonda... Siz katılıyor musunuz, bilmiyorum ama, hiç gittiniz mi...
BAŞKAN - Bakıyorum, raporlarını okuyorum.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Tutanak da yok tabii orada.
Bu şekilde davranıldığını da ifade etmek istiyorum. Gerçekten çok yanlış buluyorum. Ne Sayıştayı yoralım ne milletvekili arkadaşlarımız yorulsun, burada bir karar alalım ve KİT Komisyonu denetimini kaldıralım arkadaşlar.
BAŞKAN - Lütfen, sizin dünkü gibi aydınlatıcı, kurumlarımıza yol gösterici fikirlerinizi burada beyan etmenizin ben çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Teşekkür ediyorum, teşekkür ediyorum.