KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET METİNER (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sevgili arkadaşlar, biz ilk toplantımızı 7 Ocak 2016 tarihinde yaptık. Bu toplantıya 4 arkadaşımız katıldı.

Alt komisyonun ikinci toplantısını 14 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirdik. Bu toplantıya bizim 3 üyemiz katıldı, Alt Komisyon Başkanıyla birlikte Ankara Milletvekilimiz Aydın Ünal, Malatya Milletvekilimiz Nurettin Yaşar katıldılar. Alt komisyonumuzun ikinci toplantısında çok önemli bir sunum dinledik, izledik. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve beraberindeki heyet ceza infaz kurumlarının genel durumu ve ceza infaz sistemine ilişkin temel hususlar konusunda sunumda bulundular. Bence çok çok önemliydi, bu Komisyon için çok önemliydi ama ne yazık ki 3 milletvekilimiz iştirak ettiler, muhalefet partisinden hiçbir milletvekili arkadaşımız bulunamadı. Bunu ciddi bir eksiklik olarak görüyorum. Keşke o toplantıda hep birlikte iktidar, muhalefet milletvekilleri bu sunumu izleseydik ve sorularımızla anlamlı bir sonuç üretebilseydik.

Alt komisyon olarak biz üçüncü toplantımızı gene Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği olarak bilinen CİSST'in kurucusu ve Denetleme Kurulu üyesi Zafer Kıraç ile Dernek Başkanı Mustafa Eren'i dinledik. Bunlar, sahalarında, bu konuda çok önemli iki sivil toplum kuruluşumuzun temsilcileridirler, bize çok anlamlı bilgiler verdiler, ceza infaz sistemindeki temel sorunlar ve ulusal, uluslararası denetim mekanizmaları konusunda önemli bir sunumda bulundular.

Komisyon olarak biz, Ankara Açık Ceza ve İnfaz Kurumunda incelemelerde bulunduk 3

Mart 2016'da, burayla ilgili çok yoğun şikâyetler gelmeye başlamıştı.

Bu cezaevi incelemesine Komisyon Başkanı olarak ben, Ankara Milletvekilimiz Aydın Ünal ve Malatya Milletvekilimiz Nurettin Yaşar Bey katıldılar. Burada da gün boyu incelemelerde bulunduk.

31 Mart 2016 tarihinde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunu inceledik, orada incelemelerde bulunduk, Alt Komisyon Başkanı olarak ben, İstanbul Milletvekilimiz Atila Kaya, Muş Milletvekilimiz Burcu Çelik Özkan bulundular. Komisyonumuzun daimî üyesi olan Veli Ağbaba katılamadıkları için, onun ricası üzerine İstanbul Milletvekilimiz Gamze Akkuş İlgezdi katıldılar. Sanıyorum hep birlikte çok iyi bir inceleme yaptık.

Sonrasında 1 Nisan 2016 tarihinde Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde incelemede bulunduk; sadece açık cezaevinde değil, diğer cezaevlerinde de geniş kapsamlı bir incelemede bulunduk, durum tespiti yaptık.

Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde, gene, işte, ben, Burcu Hanım, Atila Kaya Bey bulundular, Veli Ağbaba da sanıyorum sona doğru yetişti. Biz, Tekirdağ'la ilgili komisyon raporumuzu hazırladık; Burcu Hanım'ın bir muhalefet şerhi var, sanıyorum dün kendisine kırk sekiz saat verdik, muhalefet şerhi de geldikten sonra raporumuzu size arz edeceğiz.

Bir hususun altını çizmek istiyorum. Biz, kadın cezaevleriyle ilgili ayrı bir rapor tanzim etmeyi, açık cezaevlerimizle ilgili ayrı bir rapor tanzim etmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla, sadece Tekirdağ'la ilgili bir rapor tanzim ettik, Türkiye'nin diğer yerlerindeki kadın ve açık cezaevlerinde yapacağımız incelemeleri de ayrı başlıklar hâlinde raporlara dönüştürmeyi uygun görüyoruz.

Ayrıca, 10 Mayıs 2016 tarihinde Adıyaman ceza infaz kurumlarında bir inceleme yapma kararı aldık, ileriki bir tarihte de yurt dışındaki cezaevlerinde incelemelerde bulunma kararı aldık dün itibarıyla. Bunlar görünür çalışmalarımız.

Tabii ki rapor tanzim edip kenara çekilmek büyük bir kolaycılık. Gittiğimiz cezaevleriyle ilgili, Cezaevi Komisyonumuza gelen mektuplarla ilgili olarak, ayrıca, ben, bireysel olarak da gerekli her türlü hassasiyeti gösteriyorum, gerçekten müdahale etmemiz gereken durumlar söz konusu.

Bugün, ben, kadın kapalı cezaevinde, Hakkâri İl Genel Meclisi üyesi olan, başkan vekili iken içeri düşen, kalın bağırsakları dışarıda bir hâlde hâlâ cezaevinde tutulan, anlam veremediğim bir biçimde hâlâ cezaevinde tutulan bir tutukluyla ilgili cezaevi müdürümüzle görüştüm. Yani buna benzer pek çok vakayla bireysel olarak ilgileniyor, çünkü bunun da bizim insani sorumluluğumuz dâhilinde olduğuna inanıyorum. Yani bizden istenen talepleri karşılamaya çalışıyoruz, ayrıca hukuki destek sunuyoruz; maalesef, pek çok insanlar mağdur edilmişler, dışarıdaki aileleri de nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Bize iletilen bu mektupları da insani duyarlılık temelinde, yani Cezaevi Komisyonunun görevi olmamasına rağmen, yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığımız olarak da gerekli hassasiyetin gösterilmesini hassaten talep ediyorum, çünkü hangi örgüt adına yatıyor olursa olsun, orada yatan insanlar sonuçta bize emanettirler. Çok kötü koşullarda yaşayanlar var, hasta tutuklular, hükümlüler var, bunlarla çok özel ilgilenmemiz gerektiğine inanıyorum, aksi takdirde bunların siyasal komplikasyonları farklı olabilir.

Ben, bu duygu ve düşüncelerle size teşekkür ediyorum. İnşallah, önümüzdeki süreçte çok daha yoğun, çok daha sistematik bir biçimde çalışmayı hedefliyoruz.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Evet, ben Sayın Başkana teşekkür ediyorum.

Tabii, ortak hassasiyetleri ifade etti. Aynı şekilde, zaten -burada da malumunuz demin rakamları verdim- İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurulara baktığımız takdirde, takriben yarısı hükümlü ve tutuklu hakları çerçevesinde ele alınacak konuları içeriyor, bu sebepten dolayı da bu konuyla ilgili özel bir hassasiyet göstermemiz ortak gündemimiz. Bu açıdan sizlere tekrar teşekkür etmek istiyorum.

MEHMET METİNER (İstanbul) - Biz teşekkür ediyoruz.