KOMİSYON KONUŞMASI

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Sayın Başkanım, şimdi, elbette ki adaletin, hukukun temel amaçlarından biri suçları önlemektir fakat tek amacı bu değildir; aynı zamanda adalet duygusunu tesis etmek, toplumda devlet otoritesinin cezayı, infazı gerçekleştirmesi gibi de bir rolü vardır. Şimdi hâlihazırda gerçekten de çocuk savcısı ve hâkimlerinin anketine de yansıyan şu anki cezalar özellikle infaz sistemiyle ve tamamı hüküm açıklanır açıklanmaz da açık cezaevinde geçmesi sebebiyle hem bu cezasızlık algısını pekiştiriyor hem de çocuğunu, evladını kaybetmiş aileler için çok büyük bir yara olarak... Yani, o adalet duygusunu tesis edemeyince insanlara ne öneriyorsunuz? Yani, çocuğu korkunç bir şekilde, dehşet bir şekilde öldürülmüş bir anneye, babaya ne öneriyorsunuz?

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Burada sadece ölüm yok ki bir arkadaşını iten için de var.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Bakın, ilgili madde sadece ölüm ve neticesi itibarıyla ağırlaştırılmış yaralamayı kapsıyor.

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Hayır, siz suçları artırıyorsunuz.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Yahu, şu anda konuştuğumuz ölüm ve...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - 2'nci maddeyi konuşuyoruz.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - 2'nci madde Ceza Yasası'nın 31'inci...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Buradaki ceza artırımı sadece ölümleri mi etkiler? Hayır, tüm suç tipleri için. Siz sonraki maddeleri konuşuyorsunuz ama burada tüm suç tipleri buna giriyor. Örnek veriyorum, bir propaganda suçu işledi çocuk, bir arkadaşını itti -tırnak içinde söylüyorum- okulda kalem aldı, bilmem ne yaptı; şimdi, bu suç tiplerinin hepsi içinde, aynı şekilde ceza artıyor. Daha sonraki maddede demişsiniz, amenna. Bu, işin sadece özel kısmı ama genel olarak artırıyoruz bunu; bir gerekçesi var mı? Hadi, onu ona bağladık, peki, diğeri? Yine, çocuklar bağlamında bir yaklaşım biçiminde ama sizin dediğiniz buradaki 4'üncü madde. Burada 1'inci, 2'nci, 3'üncü maddeler de değişmiş.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Şimdi, biz bir kere şöyle bir şey yapıyoruz: Suçun ilk temasından itibaren aslında, başka bir adalet sistemi kurguluyoruz. Önce ilk temasta, mesela, biraz evvel tartıştığımız yönlendirme tedbirleriyle çocuk muhatap olacak ve çocuğun zaten...

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Bir ayrım yok ki burada.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Hayır, bütüncül baktığınız zaman...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Siz tek suç tipi için böyle düşünüyorsunuz.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Hayır, bütüncül baktığınız zaman...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Çocuklar sadece bir suç işlemiyor ki bir sürü suç tipi var ve hepsi için ceza artırımı öngörmüşsünüz, siz bunu kavrayamıyorsunuz.

HALİL ÖZTÜRK (Kırıkkale) - Siz, daha sonra yazılı cevap verin bence.

SEVDA KARACA DEMİR (Gaziantep) - Hayır, olmaz yazılı cevap ya!

ONUR DÜŞÜNMEZ (Hakkari) - Halil Bey, çekin, sonra getirin.

SEVDA KARACA DEMİR (Gaziantep) - Çocukların hayatını ilgilendiren bir konu acele acele acele diye olmaz yani. Burada konunun önemine saygı gösterelim lütfen ya.

Tuba Hanım anlatsın o zaman maddenin neden böyle yazıldığını. Çok açık bir soru var, bütün suç tiplerine ilişkin bir artırımdan bahsediyorsunuz ama sürekli ölümler öne çıkarılıyor. "Neden?" sorusuna cevap verilsin yani.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Tamam.

Hâkim takdir yetkisini uygulamadığı takdirdeki...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Şimdi, Başkan, bunu anlatma tarzı... Bir yanlış anlaşılma var.

BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL - Bir dakika, mikrofonunuzu açayım da...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Şimdi teklifin ilk imza sahibi diyor ki: "Biz bu ceza artırımını sadece..."

EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ (Bursa) - Sadece ağırlaştırılmış müebbet hapsi gerektiren suçlarda...

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Bir propaganda suçunu falan kapsamıyor bu, ağırlaştırılmış müebbet...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Şimdi biz burada yaş küçüklüğünü değiştiriyor muyuz? Evet.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Arkadaşlar, ağırlaştırılmış müebbet hangi suça veriliyor?

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - 31...

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Ağırlaştırılmış müebbet hangi suça veriliyor arkadaşlar?

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - 31'inci maddedeki yaş küçüklüğü meselesini konuşmuyor muyuz? Evet.

SÜLEYMAN BÜLBÜL (Aydın) - Komisyon Başkanım, Sayın Başkanımız hukukçu mu acaba, hukukçu mu? Mesleğini bilemedim yani Sayın Komisyon Başkanımızın, ilk imzacı arkadaşın mesleğini öğrenemediğimiz için bir şey diyemiyoruz. Hukukçu mu?

BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL - Halk sağlığı...

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Zaten dikkat ettiyseniz hem kanunumuzda hem raporumuzda önleme ve rehabilitasyon ağırlığı var. Cezai hükümler hukukçularımızla çalışıldı.

BERİTAN GÜNEŞ ALTIN (Mardin) - Burada yok, burada yok; sözde var, icraatta yok.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Siz buna ne kadar itiraz ederseniz edin, güneş balçıkla sıvanmaz.

BERİTAN GÜNEŞ ALTIN (Mardin) - İcraatta yok.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Zaten mesele bu: Komisyonda da aynı tutumu sergilediniz "Ne kadar itiraz ederseniz edin, güneş balçıkla sıvanmaz."

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Yok, ilk defa, bu cümleyi ilk defa kullanıyorum.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Hiç dinlemediniz, hiç önerileri dikkate almadınız, aynı tutum burada da devam ediyor. Yazık Adalet Komisyonuna yani!

HALİL ÖZTÜRK (Kırıkkale) - Başkanım, bu polemikler devam edecek...

GİZEM ÖZCAN (Muğla) - Ama Halil Bey, siz Komisyonda yoktunuz, Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonunda olsaydınız orada anlatırdık yani, biz de oradaydık.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Burayı da oraya çevirdi.

GİZEM ÖZCAN (Muğla) - Hayır, biz oranın tutumunu anlatmaya çalışıyoruz.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Şimdi, bir kere teklifin tamamında cezasızlık algısını gidermeye yönelik 3 madde bulunuyor. Öyle değil mi sayın vekillerim? 6 madde doğrudan suç işlenmeden önce koruyucu ve önleyici tedbirler alınmasını düzenliyor. Bunlara ilave olarak 2 madde çocukların uygun hizmetlere ve destek mekanizmalarına yönlendirilmesini, 1 madde mevcut yönlendirme tedbirlerinin etkinliğinin artırılmasını, 2 madde ise tedbir kararlarının gecikmeden alınmasını ve tedbirlerden beklenen faydanın gerçekten sağlanmasını amaçlıyor. Yani hâl böyleyken, ortada sayılar varken ve sadece belli spesifik suçlara müebbet gerektiren ya da ağırlaştırılmış müebbet gerektiren suçlarla ilgili alt ve üst sınırlar artırılmışken gelip bana diyorsunuz ki "Propaganda yaparsa şey artacak mı?" Hayır, aksine biz çocuğun suçla ilk temasından itibaren merkezî koordinasyonun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında olduğu, illerde ve ilçelerde de mülki amirlerin, kaymakamların ve valilerin koordinasyonunda uygulanacak tedbir kararlarını kurguladık ve bunu ciddi bir şekilde yapılandırdık yani tam tersini, siz başka bir kanun teklifinden bahsediyorsunuz açıkçası ve başından beri burada hiçbir kimse şunu söylemedi, ne benim ağzımdan ne Komisyon zamanında ne bu kanunu savunurken ben de dâhil hiçbir kimse "Cezaları artırınca suçlar düşer." diye bir ifade kullanmadık. Doğru mu? Niye böyle bir ifade kullanalım ki? Ama sadece cezaları artırmanın nedeni suçları engellemek değildir, bir de adaleti tesis etmek gibi bir rolümüz var. Ne yapsın aileler, mafyaya mı gitsin; mafyaya mı gitsin, ne yapsın? İnsanların içi yanıyor, bir şekilde...

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - E, mafyaya gitmesin.

SÜLEYMAN BÜLBÜL (Aydın) - Aileler mafyaya mı gitsin Sayın Başkan?

NEVROZ UYSAL ASLAN (Şırnak) - Tabii gitmesinler, kendi adaletlerini mi arasın?

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Yahu, tabii gitmesinler, devlet onların adına adaleti onların da hem kanun uygulayıcısının... Ya, biraz evvel Ata Akman'ın hakim heyetinin mektubunu okudum. Allah aşkına, buradaki hazırundan kim ona karşı çıkıyor? Bu hâkim çocuk suçmanı mıydı?

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Ya, hangi ağırlaştırılmış müebbet cezası yedi yıl ceza alıyor, dokuz yıl ceza alıyor mu?

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Pardon, ne diyorsunuz?

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Dokuz yıl, yedi yıl mı ceza veriliyor ağırlaştırılmış müebbete?

İSMAİL ATAKAN ÜNVER (Karaman) - Biz o hâkimlerin nasıl karar verdiğini biliyoruz Hanımefendi.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Evet, infazına baktığınız zaman...

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Ya, infazdan bahsetmiyoruz...

İSMAİL ATAKAN ÜNVER (Karaman) - Hâkimleri, savcıları çok iyi biliyoruz biz Hanımefendi.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Ya, şu anda bağırıp çağırarak işi velveleye veriyorsunuz, kusura bakmayın.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Ya, infaz değil ki. Bu kadar bağırmadan... Bağırmak zorunda kalıyoruz, açıyorsanız öyle konuşalım.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Yani şu anda başka bir şekilde tartışıyorsunuz kanunu, kanun metni başka bir kanun, başka uygulamaları öneriyor.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Ya, yedi yıl da mı başka?

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Sizin tartıştığınız, iddia ettiğiniz şekilde bizim önerilerimiz aslında örtüşmüyor yani siz başka bir şeyi tartışıyorsunuz, bizim önerimiz başka.