KOMİSYON KONUŞMASI

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Evet, böyle A kotası, B kotası, C kotası diye geçiyor da, A kotası pancar üretiminden elde edilebilecek şekeri gösteriyor. C kotası da ihracatçıların, şekerli ürün üreten ihracatçıların istedikleri şeker miktarını gösteriyor. Genelde aslında bu işin içine bakıldığında en çok kurumun zarar ettiği nokta bu C kotası şeker karakterinin yerine getirilmesinden kurum zarar ediyor. 2014'deki zararı 222 milyon TL. Bu ne? İşte, normal A kotası var, bir de ihracatçıların talep ettiği şeker var. İşte, kurum bu şekeri ihracatçılara veriyor ve bu ihracatçılar da ürünlerini üretiyorlar bu şekerden ve ihraç ediyorlar ama bu fiyattan vermiyor, normal piyasaya verdiği fiyattan vermiyor. Çok düşük fiyatlardan verdiği için de böyle bir olayla karşı karşıya. Kurum bundan zarar ediyor. Ama diğer özel üreticiler, kurum dışındaki üreticiler eğer ihracatçılar böyle talebi olduğunda da normal piyasa fiyatlarından veriyor. Kurum burada müthiş bir zararla karşı karşıya. Her yıl bu zarar tekrarlanıyor.

Aslında, öneri burada A kotasının yüzde 5'i kadar pancar üretimi yaptırtılması ihracatçılara doğru bir öneri bence. Bunun gerçekleşmesi gerekiyor. Aslında, C şekerinde baktığın zaman ihracat yapsalar da içim yanmayacak. Bir de bu boyutu var işin. Alıyorlar kurumdan ucuz şekeri, iç piyasada tüketiyorlar arkadaşlar çoğunu. Bu daha önceki toplantılarda belgelenmiş bir şekilde burada konuşuldu. Onun için de kurumun bu zarardan hızla kurtulması gerekiyor. Hızla kurtulması bu kota işinin aslında daha da resmîleştirerek artık kurumun C şekeri kotası ayırıp A kotasından C şekerine transfer yapmaması gerekiyor bana göre. Hangi yöntemler, özelden, dışarıdan, ithalatla nasıl bulurlarsa bulsunlar C şekeri ihracatçılar ürünlerini öyle üretsinler. Özel teşebbüs, ticaret diyoruz, rekabet diyoruz. İşimize geldiği zaman rekabeti söylüyoruz, özel teşebbüsü söylüyoruz ama şimdi burada da ihracatçıları koruyoruz. Kurumu da bir taraftan her yıl 200 milyonun üzerinde zarara uğratan bir durumla karşı karşıyayız. Yani onlar ucuz ürün üretecekler veya maliyetleri düşürecekler diye... Rekabet etmek istiyorlarsa -piyasa şartları belli- bu piyasa şartlarına göre şeker satın alsınlar ya da güzellikle yapılmış burada, doğru bir öneri bana göre, A kotasının yüzde 5'i kadar NBŞ'ye verildiği gibi nişasta bazlı şeker üretim kotası da A kotasına göre ayarlanıyor tatlandırıcı, bizi zehirleyen diye söylediğimiz defalarca çocuklarımızı zehirleyen şeker üretimine karşı. E bunlar da üretim yapıyor, buna da bir kota konabilir. Gitsinler, anlaşsınlar, zaten kurum da sözleşmeli pancar ürettiriyor. Onlar da pancar üretim alanlarında gitsinler, sözleşme yapsınlar. Fabrikalarda işletsinler pancarlarını ya da özel fabrikalardan satın alsınlar ve hani diyoruz ya, rekabet, rekabet, işte, özel sektör, buyurun rekabet etsinler. Niye devletin sırtından rekabet ediyorlar? Bundan da vazgeçsinler. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her yıl kurumun en büyük zarar etme nedenlerinden bir tanesi bu bana göre. Bu yüzde 5 geçerli olur, olmaz bir yönetmelikte veya bu bir öneri şeklinde değil zorunluluk hâline getirilmeli ve kurum bu C şekeri kotası ayırmasından vazgeçmeli veya A kotasından C'ye transferden vazgeçmeli diyorum.

Bu gündemde kalmalı, hatta biz öneri de yapmalıyız bu konuda, tavsiye kararı da almalıyız.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.